Saturday, July 20, 2024
HomeActualitateJurnal de Călătorie în Inima Tradițiilor și Spiritualității în Muzeul Crucilor

Jurnal de Călătorie în Inima Tradițiilor și Spiritualității în Muzeul Crucilor

Intr-o zi senina de vara, am avut privilegiul de a vizita Muzeul Crucilor, situat deasupra Targu-Carbunestilor pe un platou deluros la Macesu. Fondatorul acestui minunat muzeu, etnograful si etnologul Pompiliu Ciolacu, a creat un loc special acum zece ani de zile. Fiind coleg cu el intr-o tabara de cercetare etnofolclorica, am avut sansa sa il vad la lucru si sa descopar pasiunea sa pentru pastrarea patrimoniului cultural si spiritual al zonei.

Dupa cutremurul recent, Muzeul Crucilor a suferit daune considerabile, necesitand intervenții urgente de consolidare si restaurare. Alaturi de Pompiliu Ciolacu si de esteticianul Ion Mocioi, am strabatut incaperile muzeului admirand exponatele de patrimoniu popular, mostenite din vechime si inradacinate in istoria indoeuropeana, geto-daca, romana si slava. Fiecare obiect din muzeu parea povesti sa spuna, iar atmosfera era dinamica si plina de istorie.

Ajunsi la intrarea muzeului, am fost intampinati de o impresionanta colectie de pristolnice si o icoana seculara, care imediat atragea atentia fiecarui vizitator. Fiecare detaliu pare sa fi fost pus acolo cu grija si respect pentru traditie si pentru valorile spirituale si culturale pe care muzeul le promoveaza.

Crucile expuse in muzeu sunt opere de arta create de mestesugari priceputi. Troitele si celelalte obiecte religioase sunt sculptate din stejar, pictate cu culori vibrante si inscrise cu litere adanci sapate. Fiecare tip de cruce are o semnificatie aparte, o istorie ce se pierde in negura timpului si care vorbeste despre credinta, traditie si comunitate.

Am avut ocazia sa studiez si eu tipurile de cruci prezentate in muzeu si sa le dedic o carte insemnata pentru istoria spiritualitatii locurilor natale. Fiecare cruce are propriul sau simbolism si isi aminteste privitorul de rugaciunile si traditiile stravechi ale poporului autentic si credincios. Prin intermediul acestor obiecte, se transmite o parte din mostenirea spirituala a locurilor in care ne-am nascut si am crescut.

La final, impresia generala lasata de Muzeul Crucilor este aceea a unei mosteniri de nepretuit pe care Pompiliu Ciolacu o lasa ca mostenire urmasilor. O mostenire spirituala si culturala ce aduce vizitatorului un moment de reculegere si anamneza a stramosilor, conectandu-l cu radacinile sale si cu traditiile sacre ale comunitatii.

Profesor Ion Popescu-Brădiceni, scriitor, doctor in filologie si etnolog

Jurnal de Călătorie în Inima Tradițiilor și Spiritualității în Muzeul Crucilor

  • Muzeul Crucilor, o comoară culturală și spirituală susținută de Pompiliu Ciolacu
  • Daunele provocate de cutremur aduc necesitatea intervențiilor urgente în muzeu
  • Descoperirea exponatelor de patrimoniu popular cu rădăcini adânci în istorie
  • Detaliile impresionante ale pristolnicelor și ale icoanelor expuse
  • Arta mestesugurilor crucerilor evidențiată prin culori și simboluri
  • Semnificațiile crucilor și importanța lor în tradiția și credința locală
  • O carte dedicată tipurilor de cruci și istoriilor impresionante pe care le transmit
  • Moștenirea spirituală și culturală oferită de Muzeul Crucilor

Spiritualitate și Tradiție în Muzeul Crucilor din Măceșu, Târgu-Cărbunești

Pasiunea pentru conservarea culturii și a tradițiilor locale a condus la înființarea Muzeului Crucilor de către etnologul Pompiliu Ciolacu, o oază a spiritualității situată deasupra Târgu-Cărbuneștilor. Catastrofa naturală recentă a afectat muzeul, aducând necesitatea unor măsuri imediate de restaurare pentru a conserva frumusețea și autenticitatea exponatelor.

Vizitând muzeul alături de fondator și alți oameni de cultură, am descoperit bogăția patrimoniului popular prezentat, cu obiecte ce păstrează legătura strânsă cu spiritualitatea și cu tradițiile străvechi ale locului. Fiecare detaliu expus în muzeu emană istorie și aduce vizitatorul mai aproape de esența și de înțelesul crucilor și troițelor prezentate.

Interesul pentru arta crucilor, creată de mestesugari cu pricepere și pasiune, a fost subliniat de culorile vii și de simbolurile adânc înrădăcinate în credința comunității. Fiecare cruce are povestea sa și păstrează amintirea unor obiceiuri străvechi și a unei credințe neclintite ce a trecut din generație în generație.

Experiența de a explora Muzeul Crucilor m-a determinat să dedic o lucrare completă acestor simboluri și să evidențiez rolul lor crucial în istoria spirituală și culturală a regiunii. Aceste obiecte reprezintă nu doar o colecție impresionantă, ci și un legat neprețuit al strămoșilor pentru generațiile viitoare.

Reculegere și Anamneza în Inima Muzeului

Vizitatorii muzeului au ocazia să simtă reculegere și să se conecteze cu trecutul și cu tradițiile strămoșilor lor într-un mod unic. Muzeul Crucilor reprezintă un loc de reflecție și de înțelegere a rădăcinilor spirituale și culturale ale comunității, oferind o experiență profundă și memorabilă.

Contribuția lui Pompiliu Ciolacu la păstrarea și promovarea acestor valori este inestimabilă, oferind o moștenire spirituală și culturală care va continua să inspire și să educe generații de-a lungul timpului. Muzeul Crucilor este mai mult decât o simplă colecție de obiecte, este o punte între trecut și prezent, între strămoși și urmași, între tradiție și inovație.

Explorarea muzeului aduce o clipă de anamneza a străvechilor cutume și tradiții, lăsând vizitatorii cu o adâncă înțelegere a legăturii lor cu trecutul și cu moștenirea spirituală a regiunii. Fiecare cruce, fiecare troiță, fiecare obiect din muzeu povestește o parte din istoria locului și a comunității, oferind o perspectivă unică asupra identității culturale a regiunii.

La Muzeul Crucilor, trecutul și prezentul se întâlnesc într-o armonie care încurajează vizitatorii să reflecteze asupra valorilor autentice și a tradițiilor sacre care au definit comunitatea de-a lungul timpului. Este un loc plin de înțelepciune și de respect pentru moștenirea spirituală a locului, un loc în care trecutul prinde viață și devine o sursă de inspirație pentru viitor.

Profesor Ion Popescu-Brădiceni, scriitor, doctor în filologie și etnolog

TAGS:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General