Friday, June 21, 2024
HomeActualitateJoburile part-time pierd teren în România. Ce arată ultimele statistici de pe...

Joburile part-time pierd teren în România. Ce arată ultimele statistici de pe eJobs.ro

Joburile part-time pierd teren în România. Ce arată ultimele statistici de pe eJobs.ro

Din cele 370.000 de joburi postate anul trecut pe eJobs.ro, numai 72.000 au fost poziții part-time. Însă, potrivit celor mai recente date, angajatorii din România au în plan preponderent angajări full-time în acest an. Numai 8,2% dintre respondenții unui sondaj realizat de eJobs.ro afirmă că vor crește numărul de joburi cu jumătate de normă oferite. În plus, aproape 70% dintre angajatori susțin că numărul de posturi part-time este destul de mic și nu se așteaptă la fluctuații în acest sens.

În ceea ce privește ofertele de muncă, datele de la începutul anului arată că din cele aproape 40.000 de joburi postate până acum, doar 6.500 au fost poziții part-time. Acest lucru indică faptul că angajatorii sunt mai orientați către contracte full-time în acest an. De asemenea, nivelul aplicărilor pentru joburile part-time se situează în jurul valorii de 15%, mai exact la același nivel cu anul trecut. Candidații, mai ales cei tineri, sunt interesați de oportunitățile care le permit să acumuleze experiență în timpul studiilor. În schimb, pentru categoriile de vârstă mai mari de 24-25 de ani se observă interes din partea candidaților care deja au un job și sunt în căutarea unei surse suplimentare de venit.

Conform Roxanei Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.ro, există și o creștere modestă în ceea ce privește joburile remote. Deși reprezintă doar 5% din numărul total de joburi, pozițiile remote pozitive sunt dublate atunci când vine vorba despre joburile part-time. Această creștere se datorează faptului că angajatorii înțeleg că mulți candidați cu jumătate de normă deja au un job full-time sau alte activități care le ocupă mare parte din timp, cum ar fi studiile, și ar fi dificil să vină la birou în fiecare zi.

Domeniile cu cel mai mare număr de joburi part-time disponibile în România sunt: retail, servicii, arte/ entertainment, call-center/ BPO, advertising/ marketing/ PR și transport/ logistică. Conform datelor furnizate de Salario, salariul mediu net pentru aceste joburi cu jumătate de normă este de 3.000 de lei pe lună. Sunt însă variații în funcție de domeniu, astfel că salariile medii nete pentru joburile part-time din diferite domenii sunt: 2.200 de lei pe lună în retail, 2.000 de lei pe lună în call-center, 2.100 de lei pe lună în domeniul serviciilor, 3.000 de lei pe lună în arte/ entertainment, 2.100 de lei pe lună în advertising/ marketing/ PR și 2.500 de lei pe lună în domeniul transportului/ logistică.

Conform unui sondaj realizat în luna ianuarie, pe un eșantion de 170 de companii respondente, se observă că 3,1% dintre angajatori vor avea mai puține joburi part-time noi pentru anul 2024. De asemenea, 22,4% dintre respondenți nu știu cum vor evolua lucrurile în ceea ce privește joburile part-time.

În prezent, eJobs.ro oferă peste 25.000 de joburi disponibile, din care 3.800 sunt part-time. Pentru mai multe detalii și pentru a aplica la aceste poziții, accesați ezs.ro/?s=part-time

Taguri: part-time, joburi part-time, angajări part-time, eJobs.ro, angajatori, sondaj, salarii part-time, domenii de activitate, remote, flexibilitate lucrători
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General