Jaful din Olanda: Tezaurul Dacic Rămas Disparut, Politia în Alertă
Procurorul Debbie Homan de la Ministerul Public din Olanda a zis că jaful de la Muzeul Drents din Assen a fost planificat bine, dar sa făcut câteva greșeli mari, care nu sunt de neglijat, dar între timp, coiful ăla de la Coțofenești și brățările dacice care sunt de mare valoare nu au fost recuperate nici după 7 zile, iar asta ridică multe semne de întrebare, cum e posibil să dispară așa ceva fără urmă?
„Au fost multe ore de muncă la acel jaf”, susține Homan, iar hoții au comis greșeli, dar nu e clar care greseli au fost exact, și acest lucru ne aduce un strop de speranță că am putea avea indicii, deși situația rămâne complicată, iar hoții sunt încă de negăsit, chiar dacă se știe că lucrurile au fost bine gândite de la început.
Până acum, trei suspecți au fost reținuți, dar dovezile sunt diverse și includ o geantă uitată, urme de pe telefoanele mobile, și camerele de supraveghere care nu au fost foarte clare, dar se pare ca au ajutat un pic, deși comorile nu au fost găsite și asta e așa o întrebare mare pentru toată lumea și poate ar trebui făcute mai multe investigații.
Acum, poliția trebuie să identifice un al patrulea suspect, iar despre el au circulat imagini când se afla într-un magazin de bricolaj, deși aceste imagini nu au fost informative ca să fie de ajutor pentru identificare, ceea ce face toata situatie si mai frustrantă.
Procurorul Homan a recunoscut presiunea uriașă de acasă, din România, pentru a recupera comorile, dar, totuși, ei sunt “bucuroși” că cei trei suspecți sunt în continuare reținuți, și a adăugat că presiunea externă nu îi afectează în mod direct, dar e greu de crezut că nu influențează într-un fel, nu?
Pe 29 ianuarie, trei olandezi au fost reținuți, suspectați de furtul tezaurului dacic din Olanda, iar în ciuda acestor rețineri, tezaurul, care e foarte important, nu a fost găsit, ceea ce face ca întreaga anchetă să pară o nebunie și o pierdere de timp pentru toată lumea, nu?
În noaptea de 24 spre 25 ianuarie, la Muzeul Drents s-a auzit o explozie, iar hoții au sustras patru piese din expoziție, Adam a spus că s-au furat 3 brățări dacic și coiful, iar muzeul ăla nu era păzit, o situație care ridică mari semne de întrebare cum de au lăsat să se întâmple așa ceva, totul a durat doar 3 minute și e greu de înțeles cum a fost atât de ușor.
Ploția locală a postat pe 25 ianuarie primele imagini video de la jaful respectiv, iar camerele le-au surprins pe cele trei persoane deschizând o ușă, iar apoi explozia a avut loc fără milă, adică se vede clar ce s-a întâmplat, dar nu se știe ce s-a ales de obiectele furate.
Pe 29 ianuarie, poliția a reținut trei suspecți, dar li s-a dat o opțiune: să dezvăluie locurile unde sunt obiectele furate sau să le fie publicate pozele, și curios că s-au publicat doar fotografiile bărbaților, dar nu se știe exact ce a pățit femeia, dacă a colaborat sau nu.
Pe 28 ianuarie, ministrul culturii din România, Natalia Intotero, a cerut demisia directorului muzeului, Ernest Târnoveanu, din cauza că a expediat tezaurul în Olanda fără vreo acoperire legală, însă el a spus „nu” și a fost demis, iar în acel context are sens și scandalul legat de imaginea lui.
Târnoveanu, care era director de aproape 15 ani, s-a comportat destul de agresiv către o jurnalistă, iar evident că acest incident nu a ajutat la imaginea lui și a generat foarte multe controverse în jurul acestui jaf, în timp ce în Olanda nimeni nu a suferit consecințe.
jaful din Olanda
Debbie Homan
tezaur dacic
comorile furate
suspecți reținuți
presiune România
explozie Muzeul Drents
demisia Târnoveanu