Israelul pregătește un atac preventiv asupra Iranului înainte de jumătatea anului!
Așadar, ministrul ziarul Washington Post a afirmat în câteva rânduri că un atac din partea Israelului ar întârzierea programul nuclear al Iranului, important de subliniat că ar putea împinge totul înapoi câteva săptămâni sau chiar luni, dar și mai semnificativ să crească tensiunile din zona, riscul unui conflict mai extins. De altfel, raportat de mai multe ori în perioada în care președintele Joe Biden la începutul mandatului său dar și în vremea lui Donald Trump, aceste informații cică sunt confirmate de surse de încredere.
Cu toate că Reuters nu a reușit să verifice aceste informații într-un timp record, Casa Albă nu a dorit să comenteze deloc acest subiect. Chiar și Washington Post a scris despre faptul că celelalte agenții precum CIA sau Biroul Directorului de Informații nu au comentat, ceea ce stârnește și mai multe întrebări pe care consumatorii de știri și le pun.
Brian Hughes, un purtător de cuvânt de la Casa Albă, a spus pentru Washington Post că fosta administrație Trump nu va permite Iranului să obțină această armă nucleară, dar evită oarecum să precizeze cum anume vor face asta, lăsând loc la multe speculații.
Evident, având în vedere că vor să negocieze, nu aș vrea să așteptam la infinit soluționarea problemele lungi cu regimul iranian, a mai subliniat Hughes, dar întrebarea e cât de curând ne putem aștepta la un rezultat satisfăcător.
În luna ianuarie, un raport mai cuprinzător a fost realizat de către cei care sunt șefi la informațiile secrete, care a arătat că Israelul ar putea lansa un atac direct asupra facilităților nucleare de la Fordow și Natanz, aceasta fiind o informație destul de semnificativă.
Analiștii politici și oficiali americani au specificat că Israelul crede cu tărie că o bombă de anul trecut a slăbit apărarea antiaeriană a Iranului, lăsându-i vulnerabili la un atac viitor, dar mai multe detalii lipsesc și asta n-ar trebui neglijat.
În contextul în care Iranul și Israelul s-au implicat anul trecut în război constant, am putea zice că tensiunile cresc, o arena în care problemele se amplifică din cauza conflictului cu gruparea Hamas, iar loviturile se întorc și devin și mai intense.
Rapoartele informațiilor discută despre opțiuni de atac care implică Statele Unite, permițând astfel să ne întrebăm până unde ne putem duce în această intervenție militară coordonată.
Într-un interviu reușit difuzat pe Fox News, fostul președinte Trump a lăsat să se înțeleagă că preferințele lui se îndreaptă mai mult spre un tratat decât să fie dezvăluite arme nucleare, dar asta nu ne spune cât de deschisi sunt iranienii la discuții.
Toată lumea era de părere că Israelul, cu sprijinul și cu acordul nostru, va interveni, dar Trump a afimat că ar dori să evite un atac, lăsând loc speculațiilor despre acțiunile viitoare.
Când Obama a negociat un acord cu Iranul să oprească acest program nuclear, totul părea să se descurce, dar retragerea lui Trump din acel acord, care a fost susținută de Netanyahu, a dus la reluarea sancțiunilor – se pare că situația devine tot mai complicată.
Până la urmă, Iranul îmbunătățește în continuare uraniul, contrar a ceea ce era stabilit, iar oficialii din Regatul Unit, Franța și Germania discută în Geneva despre reluarea negocierilor, dar ceea ce se va întâmpla poate fi și mai confuz.
Israel atac preventiv
program nuclear Iran
tensiuni in regiune
negocieri Trump Iran
rapoarte servicii informatie
conflicte Hamas
sanciuni Iran
negocieri nucleare