Tuesday, February 27, 2024
Google search engine
HomeActualitateIsraelul acuzat că maltratează deținuții palestinieni din Fâșia Gaza

Israelul acuzat că maltratează deținuții palestinieni din Fâșia Gaza

Israelul acuzat că maltratează deținuții palestinieni din Fâșia Gaza

Un oficial al Organiției Națiunilor Unite (ONU) a adus acuzații grele Israelului, afirmând că deținuții palestinieni din Fâșia Gaza sunt maltratați. Ajith Sunghay, oficialul ONU pentru drepturile omului în Gaza, a relatat că a întâlnit bărbați care au suferit abuzuri în timpul detenției, inclusiv bătăi și legare la ochi. Unii dintre ei au fost eliberați doar cu niște scutece pe ei. Estimările indică faptul că câteva mii de bărbați au fost reținuți de forțele israeliene în perioada ofensivei militare din Gaza.

Într-o conferință de presă, Ajith Sunghay a subliniat că mulți deținuți palestinieni au fost păstrați în locații necunoscute timp de 30-55 de zile. Recent, oficialul ONU s-a întâlnit cu acești deținuți eliberați, care au afirmat că au fost abuzați și că li s-au golit amenajările în timpul detenției. Eliberarea acestora s-a făcut în condiții precare, fiind îmbrăcați doar în scutece, în ciuda vremii reci.

Armata israeliană susține că acționează în conformitate cu dreptul internațional

În replică la acuzațiile aduse, armata israeliană a declarat că a respectat dreptul internațional în tratarea deținuților palestinieni. Potrivit biroului purtătorului de cuvânt al armatei, forțele israeliene acționează pentru a neutraliza capacitățile militare ale Hamas și pentru a salva ostaticii. Deținuții au fost supuși unor proceduri de securitate în conformitate cu legile internaționale și li s-a cerut, în mod regulat, să predea hainele înainte de detenție pentru a se asigura că nu dețin arme sau explozibili.

Ajith Sunghay a afirmat în replică că nu există informații concrete cu privire la motivul pentru care unii dintre deținuți au fost eliberați purtând scutece. Cu toate acestea, el a subliniat că aceștia prezentau semne evidente de șoc și traumatizare la momentul întâlnirii. Imagini cu bărbați palestinieni din Gaza dezbrăcați până la lenjeria intimă au fost difuzate în luna decembrie. Imaginile au stârnit criticile oficialilor palestinieni, arabi și musulmani.

În replică la aceste acuzații, purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, a afirmat că imaginile prezentau bărbați care trebuiau să evacueze zonele cu săptămâni în urmă, dar nu au respectat instrucțiunile. Încălcarea acestor reguli a dus la situația în care au fost găsiți în zonele de conflict și au fost fotografiați în această stare.

Tensiunile dintre Israel și Fâșia Gaza rămân ridicate, iar acuzațiile de abuzuri asupra deținuților palestinieni aduc noi provocări în încercarea de a găsi o soluție durabilă pentru conflictul din regiune.

Foto: Profimedia Images

TAGS: Gaza, Israel, palestinieni, ONU, drepturile omului

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments