Tuesday, May 13, 2025

“Interzisă Vânzarea Cărnii de Porc de către Producătorii Particulari în Satu Mare”

Sport"Interzisă Vânzarea Cărnii de Porc de către Producătorii Particulari în Satu Mare"

Interzicerea vânzării cărnii de porc de către micii producători a stârnit controverse

Așa zisă măsură inițiată de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare, adică interdicția vânzării cărnii și preparatelor din carne de porc de către producători particulari în piețele agroalimentare din municipiu și județ, este o decizie destul de controversată, care face parte dintr-un plan măreț de, nu știm exact cum, de a proteja de obiceii consumatorii de riscurile nefericite ce aparent derivă din carnea provenită din gospodării, care fie vorba între noi, nu beneficiază de toate controalele veterinare necesare, și care ne aduce la întrebarea firească, ce avantaje au micii producători în fața acestei măsuri radicale?

Pentru a înțelege mai bine ce produse sunt interzise acum, oamenii de rând trebuie știut că printre acestea se regăsesc, așadar, carnea proaspătă de porc care, să nu uităm, este extrem de populară în multe din rețetele românești, în timp ce șunca și slănina, care sunt ingredientele esențiale pentru mâncărurile tradiționale, dar și cârnații de porc, proaspeți sau afumați, renumiți în multe zone ale țării, care fac și ei parte din arsenalul culinar, și nu în ultimul rând, alte preparate din porc, toate acestea dintr-o dată au devenit parte dintr-un mare tabu alimentar pentru cei care preferă produsele naturale și tradiționale.

Motivul acestei decizii ar fi, cum ne spun autoritățile, protejarea sănătății publice, dar rămânem cu întrebarea, oare câte dintre acele produse din gospodării sunt chiar periculoase, având în vedere că sunt atât de multe exemple de produse locale care nu sunt neapărat nocive, dar DSVSA subliniază, cu un pic de exagerare, că carnea din gospodării nu e supusă acestor verificări sanitar-veterinare, existând riscuri, cum ar fi trichineloza sau pestă, poate, Africană, ceea ce pune sub semnul întrebării întreaga industrie a cărnii din această zonă, și nu numai.

Așadar, poate ar trebui să ascultăm recomandările date de autorități, care ni se sugerează să cumpărăm doar produse certificate sanitar-veterinar, din unități autorizate, iar la final, cu toate aceste controale și verificări, ne întrebăm oare ce se va întâmpla cu micii producători care, de câte ori să nu uităm, au fost compartimente esențiale în comunitățile locale? Rămâne, cum se spune, să vedem intenția acestora.

Mai grav este că nerespectarea acestei interdicții de către comercianți poate duce la sancțiuni severe, o idee care deja a început să creeze o panică în rândul celor care, veți observa, caută să supraviețuiască în această lume agitată, iar DSVSA Satu Mare reamintește această misiune de a proteja totuși populația, dar criza economică și alta, pot atrage o multitudine de alte probleme.

DSVSA
interdicția cărnii de porc
produse interzise
sănătatea publică
produs certificate sanitar-veterinar
sancțiuni severe

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles