Wednesday, April 17, 2024
HomeActualitateIntervenții minim invazive pentru tratarea adenomului de prostată

Intervenții minim invazive pentru tratarea adenomului de prostată

Intervenții minim invazive pentru tratarea adenomului de prostată

Potrivit statisticilor, mai mult de 70% dintre bărbații de peste 60 de ani suferă de adenom de prostată, o afecțiune care poate genera complicații grave dacă nu este tratată la timp. În trecut, intervențiile chirurgicale clasice erau soluțiile recomandate în majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, tehniciile minim invazive au devenit o opțiune tot mai eficientă, datorită beneficiilor pe care le aduc, precum eliminarea riscurilor postoperatorii și reducerea timpului de spitalizare.


Adenomul de prostată reprezintă cea mai frecventă formă de tumoră benignă care afectează bărbații începând cu vârsta de 40-50 de ani. Deși boala evoluează lent de-a lungul anilor, mulți pacienți români întârzie vizitele la medic, prezentându-se doar în stadii avansate ale afecțiunii. Un caz relevant este cel al domnului Florea M., un bărbat în vârstă de 68 de ani care s-a prezentat la camera de gardă din cauza unui adenom de prostată extrem de mare care-i bloca fluxul urinar. Situația sa era însă mult mai gravă deoarece, din cauza complicațiilor survenite, a dezvoltat o infecție severă care s-a răspândit în organism.


“Domnul Florea este un caz particular – pacientul, care suferă și de hipertensiune și diabet, a fost diagnosticat cu un adenom de prostată înalt voluminos la un spital din provincie. A fost internat în terapie intensivă imediat și i s-a pus sondă urinară”, explică dr. Vlad Olaru, medic primar urologie și coordonatorul secției de specialitate din cadrul Spitalului Memorial Băneasa.


Tratamentul inițial aplicat nu a avut rezultatul scontat. La doar 14 zile după externare, bărbatul s-a confruntat cu o nouă complicație – o infecție urinară severă, care a debutat cu febră, frisoane, inflamații și dureri. A fost internat din nou, de data aceasta la un spital din București. “După prima externare, m-am internat la un spital din Capitală. Mi-au făcut analize și au identificat diagnosticul corect. Am stat 11 zile la Secția de Boli Infecțioase. Așa am aflat de dl. dr. Vlad Olaru și am venit la el. După consult și analize mi-a spus că nu mă poate opera încă deoarece infecția nu fusese rezolvată. Am urmat tratamentul prescris și am menținut contactul cu el”, povestește pacientul.


Externare la doar două zile după operație


La momentul prezentării la Spitalul Memorial Băneasa, pacientul avea, pe lângă complicațiile generate de infecție, o prostată cu un volum de aproximativ 90 cmc, mult mai mare decât valoarea normală.


“După o analiză atentă a tuturor datelor, am decis că este mai bine să lăsăm o perioadă de timp după episodul infecțios care i-a amenințat viața, astfel încât să putem trata și celelalte probleme de sănătate pe care le avea înainte de a fi supus unei intervenții chirurgicale. Tipul de intervenție pe care l-am efectuat ulterior – rezecția laser bipolară a prostatei – a fost minim invaziv și foarte eficient, atât din punct de vedere funcțional, cât și în privința duratei de spitalizare. Aceasta reprezintă și o alegere eficace pentru chirurgi deoarece ne permite să înlăturăm prostate de dimensiuni mari. La Spitalul Memorial efectuăm această procedură cu instrumente de cea mai înaltă performanță”, precizează dr. Olaru.


Metoda chirurgicală aleasă reprezintă cea mai modernă formă de tratament, contribuind la reducerea riscului de complicații postoperatorii, la îmbunătățirea confortului pacientului și la scăderea timpului petrecut în spital. După intervenție, domnul Florea a mai rămas internat doar două zile și apoi a fost externat. Recuperarea a avut loc rapid – la 60 de zile după operație, pacientul era complet recuperat, iar riscul de recidivă – redus.


“Mi s-a stabilit data când trebuia să vin, m-am prezentat, m-a operat și în trei zile am fost acasă. Sunt condiții de înaltă clasă – am călătorit mult și pot spune că la Spitalul Memorial avem standarde ridicate. În ceea ce-l privește pe dl. dr. Vlad Olaru, l-aș strânge în brațe și i-aș mulțumi, spunându-i că este îngerul meu”, adaugă bărbatul de 68 de ani care și-a recăpătat sănătatea datorită intervenției chirurgicale.


Specialiștii recomandă pacienților cu probleme similare să nu aștepte agravarea simptomelor. Un consult la medicul urolog și un tratament specific pot ajuta la evitarea situațiilor care pot duce la complicații și pot pune în pericol viața.


TAGS: intervenții, minim invazive, adenom de prostată, complicații de prostată, sănătate

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments