Sunday, February 25, 2024
Google search engine
HomeSportInsula din Grecia unde speranța de viață ajunge și la 90 de...

Insula din Grecia unde speranța de viață ajunge și la 90 de ani

Insula din Grecia unde speranța de viață ajunge și la 90 de ani

Grecia este una dintre cele mai populare destinații de vacanță pentru români și nu numai. Insulele elene atrag turiștii cu soarele, plajele și istoria lor bogată. Dar puțini știu că pe unele insule, oamenii trăiesc până la vârste înaintate, ajungând chiar și la 90 de ani.

O insulă misterioasă și longevivă

Printre români, Grecia este ca o a doua casă. Fiecare vară vine cu bagajele pregătite pentru o călătorie spre una dintre minunatele insule grecești. Fiecare insulă are farmecul ei, dar există una care se remarcă prin longevitatea locuitorilor săi.

Ikaria, una dintre cele mai frumoase insule din Grecia, este numită după Icar, personajul mitologic care a îndrăznit să zboare prea aproape de soare. Dar nu doar acest nume a atras atenția cercetătorilor din întreaga lume.

Pe insula Ikaria, oamenii trăiesc până la vârste remarcabile, atingând adesea chiar și 90 de ani. Cu o populație de aproximativ 8.800 de locuitori, 1 din 3 greci de pe această insulă ajunge la vârsta de 90 de ani. Această cifră este uimitoare în comparație cu speranța medie de viață a grecilor, care este de 80 de ani.

Această longevitate a locuitorilor din Ikaria a stârnit interesul oamenilor de știință. De mai mulți ani, cercetătorii din întreaga lume studiază grecii de pe această insulă fascinantă.

Impactul peisajului asupra longevității

Ikaria se numără printre zonele cu cea mai mare speranță de viață. Alături de această insulă, mai sunt și alte locuri unde oamenii trăiesc mai mult, cum ar fi Sardinia, Loma Linda, Okinawa și Nicoya. În toate aceste zone, speranța de viață este semnificativ crescută.

Locuitorii insulei Ikaria se bucură de o stare de sănătate foarte bună. Ei nu au cancer, boli de inimă sau alte afecțiuni care ar putea afecta organismul. Fiind extrem de activi și practicând sport chiar și la vârste înaintate, contribuie la menținerea sănătății lor.

De mai bine de 10 ani, medici și cardiologi vin pe insula Ikaria pentru a studia stilul de viață al locuitorilor și a trage concluzii. Spre surprinderea mulțora, rezultatele studiilor nu par să fie strâns legate de modul lor de viață.

Studiile realizate de-a lungul timpului arată că longevitatea și speranța de viață crescută a grecilor din Ikaria sunt influențate de alte aspecte. Unul dintre ele este prezența diverselor minerale în peisajul insulei.

În partea de nord a insulei se găsesc rocile de granit, în timp ce în partea de sud cercetătorii au descoperit prezenta calcarului. Se pare că razele gamma generate de granit contribuie la longevitatea locuitorilor din Ikaria.

Există și critici ai acestor studii, care susțin că longevitatea locuitorilor insulei se datorează, în mare parte, faptului că aceștia nu se confruntă cu stresul cotidian și că fac o pauză de somn în timpul prânzului.

TAGS: Grecia, insula Ikaria, turism, longevitate, cercetări, sănătate

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments