Sunday, June 23, 2024
HomeSportInsolvenţa, metoda preferată a cluburilor de fotbal pentru topirea datoriilor

Insolvenţa, metoda preferată a cluburilor de fotbal pentru topirea datoriilor

Insolvenţa, metoda preferată a cluburilor de fotbal pentru topirea datoriilor

În România, insolvenţa a fost cel mai des utilizată metodă de către cluburile de fotbal pentru a scăpa de datoriile acumulate. Recent, un proiect de lege a fost propus în Parlament pentru a proteja sportivii de această practică, însă acesta a fost uitat într-un sertar timp de un an. În acest timp, sindicatul fotbaliştilor, AFAN, a iniţiat o propunere pentru ca jucătorii să fie trecuţi pe contracte de muncă. Cu toate acestea, nici această iniţiativă nu a avut succes.

Taxele mici reprezintă un avantaj pentru cluburi

Situaţia legală actuală este convenabilă pentru cluburi, deoarece taxele pe care le plătesc pentru contractele de activitate sportivă sunt mult mai mici decât cele pentru contractele de muncă. Astfel, cluburile îşi reduc costurile şi pot permite angajarea sportivilor mai buni la salarii mai mari. Aceasta este valabilă nu doar în fotbal, ci şi în alte sporturi, cum ar fi handbalul şi baschetul.

De exemplu, în cazul în care FCSB plăteşte unui fotbalist 10.000 de euro lunar, costul total al acelui angajat ajunge la 11.000 de euro, în timp ce în cazul unui contract de muncă, Gigi Becali ar trebui să plătească 17.600 de euro pentru a-i oferi jucătorului 10.000 de euro net. Aceste calcule se aplică în toate sporturile, nu doar în fotbal.

Proiectul de lege care ar fi protejat sportivii

Propunerea din noul proiect de lege era aceea ca în caz de insolvenţă, contractele de activitate sportivă să fie echivalate cu contractele de muncă. Sportivii plătiţi în baza CAS nu sunt recunoscuţi ca angajaţi în caz de insolvenţă, ceea ce înseamnă că sunt consideraţi cei mai slab protejaţi creditori. Aceasta îi permite cluburilor să reducă datoriile către sportivi. Proiectul de lege a rămas blocat în comisia juridică a Camerei Deputaţilor şi nu a ajuns la votare.

Noua lege ar fi oferit protecţie mai mare pentru sportivi în caz de insolvenţă, dar până atunci aceştia rămân la cheremul cluburilor, fiind la discreţia patronilor şi primarilor care pot decide sau nu să îi aducă în insolvenţă.

Siguranţa financiară a fotbaliştilor, în pericol

Din cauza lipsei unei legi care să îi protejeze, sute de fotbalişti din România nu şi-au primit banii din salarii în ultimii ani. Cluburile care intră în insolvenţă sau faliment nu sunt obligate să îşi achite datoriile către jucători, aceştia fiind printre cei mai afectaţi creditori. România ocupă locul doi la nivel mondial în ceea ce priveşte numărul jucătorilor afectaţi de insolvenţă şi sumele nerecuperate.

Dinamo a salvat clubul prin insolvenţă

Dinamo a fost unul dintre cluburile care a utilizat insolvenţa pentru a se salva de la faliment şi pentru a răscumpăra contractele jucătorilor. Clubul a tăiat datorii uriaşe din salariile nerecuperate prin insolvenţă. Suporterii care finanţau clubul au solicitat insolvenţa pentru a scăpa de datorii, iar acum clubul se află în reorganizare.

Noul proiect de lege ar fi ajutat jucătorii să recupereze salariile neplătite, însă acesta rămâne uitat într-un sertar al Parlamentului. Dinamo a avut nevoie de sprijinul insolvenţei mai ales din cauza unei gestiuni proaste în trecut.

  • Asociaţia Peluza Cătălin Hâldan avea de recuperat 1.200.000 de euro, dar au renunţat la această creanţă pentru a contribui la salvarea clubului.
  • Rene Hinojo, un portar de rezervă în vârstă de 36 de ani, ar fi trebuit să primească lunar 25.000 de euro.
TAGS: insolvenţă, fotbal, lege, cluburi, sportivi, DInamo, salarii, creanţe
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General