Friday, June 21, 2024
HomeEconomie si FinanciarÎnființarea unei activități finanțate integral din venituri proprii

Înființarea unei activități finanțate integral din venituri proprii

Înființarea unei activități finanțate integral din venituri proprii

Guvernul României a aprobat în ședința Executivului înființarea unei activități finanțate integral din venituri proprii în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Această măsură vine în completarea eforturilor de sprijinire a fermierilor afectați de pierderile în producția agricolă. Activitatea nou înființată va gestiona sumele reținute conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 85/2023, în contextul implementării Instrumentului de sprijin al fermierilor în cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027.

Activitatea finanțată integral din venituri proprii va contribui la susținerea fermierilor și la minimizarea consecințelor negative ale pierderilor în producție. Aceasta vine ca un sprijin suplimentar pentru sectorul agricol și are potențialul de a stimula creșterea economică în mediul rural.

Aprobarea acordării de ajutoare umanitare

În cadrul ședinței Executivului, a fost aprobată și acordarea de ajutoare umanitare interne de urgență pentru persoanele afectate de incendii și de vântul puternic din anumite comune. Cantități de produse în valoare de 65.322,24 de lei fără TVA vor fi scoase din rezervele de stat și acordate gratuit locuitorilor din comuna Mărăcineni, satul Căpățânești, precum și din comuna Vadu Pașii, satul Băjani. De asemenea, ajutoarele vor fi destinate și celor afectați de vântul puternic din comuna Bisoca, județul Buzău.

Înțelegând importanța unei acțiuni prompte în situații de urgență, Guvernul a decis să ofere sprijinul necesar pentru reconstrucția locuințelor distruse și ajutorarea persoanelor afectate. Aceste măsuri reprezintă un semn de solidaritate și implicare în fața dificultăților cu care se confruntă comunitățile afectate.

Ocuparea temporară a terenului pentru realizarea unui proiect de importanță națională

În cadrul ședinței, Executivul a discutat și a aprobat ocuparea temporară a unui teren în suprafață de 1,1259 ha din fondul forestier național de către Societatea Națională de Transport Gaze Naturale “Transgaz” SA Mediaș. Această acțiune face parte din proiectul de importanță națională “Conductă de transport gaze naturale Ghercești-Jitaru”, în care sunt incluse și lucrările de alimentare cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică.

Prin această decizie, Guvernul demonstrează angajamentul său față de dezvoltarea infrastructurii și asigurarea unui mediu eficient pentru transportul și distribuția gazelor naturale în întreaga țară. Proiectul va avea un impact pozitiv asupra economiei și va contribui la diversificarea și securizarea surselor de energie.

Aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru mai multe obiective de investiții

Pe agenda ședinței Executivului s-au regăsit și proiectele referitoare la aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru mai multe obiective de investiții. Astfel, s-au avut în vedere obiectivul de investiții “Pod pe DN 54 km 64+001” din județul Teleorman, precum și proiectul de dragaj în porturile maritime și varianta de ocolire Horezu din județul Vâlcea.

Prin aprobarea acestor indicatori tehnico-economici, Guvernul își propune să asigure buna desfășurare și implementare a acestor proiecte, în vederea dezvoltării infrastructurii și a asigurării unui mediu favorabil pentru creșterea economică și conectarea diferitelor zone din țară.

  • Memorandum privind acordarea de granturi de studii în mod excepțional
  • Memorandum privind relocarea penitenciarelor
  • Memorandum privind creșterea cheltuielilor salariale

Pe lângă alte proiecte aflate pe ordinea de zi a ședinței Executivului, se mai regăsesc și trei memorandumuri cu teme diverse. Unul dintre acestea privește acordarea de granturi de studii fără plata taxelor de școlarizare în cadrul unui program de limba română, organizat de instituții de învățământ superior de stat din România, pentru cetățenii români și membrii de familie ai acestora, precum și pentru cetățenii străini evacuați din Fâșia Gaza.

Un alt memorandum se referă la relocarea în afara zonelor urbane a unor penitenciare, în timp ce al treilea se ocupă de creșterea cheltuielilor de natură salarială pentru Societatea Uzina Mecanică Cugir S.A., ca urmare a creșterii numărului de personal. Toate aceste memorandumuri reprezintă preocuparea Guvernului pentru dezvoltarea și îmbunătățirea diferitelor sectoare și domenii de activitate din țară.

TAGS:
fermieri APIA ajutoare umanitare
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General