Tuesday, February 27, 2024
Google search engine
HomeEconomie si FinanciarIndustria lemnului din România se confruntă cu o criză profundă

Industria lemnului din România se confruntă cu o criză profundă

Industria lemnului din România se confruntă cu o criză profundă

Industria lemnului din România se confruntă cu o criză profundă, iar consecințele acesteia sunt resimțite într-o scădere semnificativă a producției, închiderea capacităților de producție și disponibilizări masive de personal. Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), în 2023 s-a înregistrat o scădere a producției de 24% în industria lemnului și de 13% în industria mobilei. Această tendință se va menține și în 2024, în absența unui plan de măsuri adecvat.

Industria lemnului este un sector competitiv în România, având un aport direct și indirect de 3,5% în PIB-ul țării. Contribuția netă a industriei lemnului în balanța comercială a României este de aproximativ 3,5 miliarde de euro anual. De asemenea, industria lemnului oferă aproximativ 150.000 de locuri de muncă, majoritatea în comunitățile rurale. Cu toate acestea, reducerea artificială a volumului de lemn recoltat în România a dus la creșterea prețurilor resursei de lemn și la afectarea competitivității acestui sector industrial.

Reprezentanții organizației specializate în industria lemnului avertizează cu privire la prognoza unei recolte de doar 9 milioane de metri cubi de lemn în 2024, programată de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Aceasta ar conduce la un minim al volumului recoltat în ultimii 6-7 ani și ar menține o piață a lemnului tensionată. În acest sens, organizația consideră necesară eliminarea cauzelor artificiale care au dus la scăderea volumului exploatat. Acestea includ proceduri greoaie de avizare de mediu a amenajamentelor silvice, dificultatea punerii pe piață a resursei de pe micile proprietăți, lipsa investițiilor în sectorul forestier și tranziția haotică la lemn fasonat.

Pentru a soluționa aceste probleme, specialiștii sugerează orientarea către valorificarea lemnului fasonat din depozite și eliminarea practicilor de concurență neloială din cadrul RNP – Romsilva. În plus, industria lemnului solicită organizarea pieței lemnului prin vânzarea a 50-70% din resursa de lemn fasonat pe baza de contracte pe loturi previzionate, cu calificare pentru licitație pe baza istoricului de procesare din anul anterior. Totodată, reintroducerea unei garanții pentru fiecare partidă ofertată la licitațiile de lemn pe picior este considerată esențială pentru responsabilizarea ofertanților. Noul regulament european pentru comerțul cu materiale lemnoase aduce prevederi importante pentru reducerea defrișărilor la nivel global, însă evaluarea de risc specifică fiecărei țări poate afecta grav competitivitatea industriei lemnului din România.

Cătălin Tobescu, președintele Asociației Industriei Lemnului – Prolemn, subliniază importanța dialogului activ dintre Guvernul României și Comisia Europeană pentru a evita un impact major asupra industriei lemnului în țară. Tobescu consideră că este necesară încadrarea României la un grad scăzut de risc în ceea ce privește defrișările și degradarea pădurilor. AIL – Prolemn a prezentat în repetate rânduri instituțiilor statului prioritățile și propunerile pentru susținerea industriei lemnului, însă nu a existat o deschidere reală pentru adoptarea unui plan de măsuri în acest sens.

  • Printre revendicările Asociației Industriei Lemnului – Prolemn se numără:
  • adaptarea Sistemului de Urmărire și Monitorizare a Activității Forestiere (SUMAL) ca bază pentru certificarea provenienței legale la prima punere pe piață;
  • furnizarea informațiilor minime necesare privind proveniența geografică;
  • eliminarea prevederilor ambigue referitoare la “pierderea provenienței legale”;
  • punerea pe piață a unei recolte de lemn la nivelul posibilităților date de amenajamentele silvice;
  • contractarea prin contracte-cadru a 50%-70% din volumul de lemn fasonat, pe baza istoricului de procesare al fiecărei firme;
  • constituirea de garanții pentru licitațiile de lemn pe picior;
  • respectarea prețurilor de referință ca prețuri de pornire la licitațiile de masă lemnoasă pe picior și în fundamentarea prețurilor de pornire pentru licitațiile de lemn fasonat;
  • integrarea industriei lemnului în Planul Național Integrat Energie-Climă și în strategia de dezvoltare industrială a României;
  • finanțarea sectorului lemnului din veniturile Administrației Fondului de Mediu.

În acest context, Asociația Industriei Lemnului – Prolemn organizează manifestații de protest-senal în mai multe zone din țară, cu scopul de a susține începerea unui dialog real pe baza agendei de revendicări ale industriei lemnului. Punctele de protest propuse includ Bistrița, Maramureș, Brașov, Lugoj și o locație în zona Moldovei.

Tags:

Industria lemnului, criză industrii lemnului, proteste industria lemnului, AIL – Prolemn

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments