Monday, June 24, 2024
HomeActualitateIndia traversează cel mai îndelungat val de căldură pe care l-a înregistrat...

India traversează cel mai îndelungat val de căldură pe care l-a înregistrat vreodată: „A durat aproximativ 24 de zile”


Valul de căldură care a cuprins India este cel mai îndelungat înregistrat vreodată, a declarat, luni, directorul Biroului indian de meteorologie, care a avertizat asupra temperaturilor extreme, informează AFP, citată de Agerpres.


Anumite regiuni din nordul Indiei sunt afectate de un val de căldură excesivă de la jumătatea lunii mai, cu temperaturi care depăşesc pragul de 45 grade Celsius.


„Este vorba despre perioada cea mai îndelungată, deoarece ea a durat aproximativ 24 de zile în diferite părţi ale ţării”, a declarat Mrutyunjay Mohapatra, expert meteorolog din India, într-un interviu acordat cotidianului Indian Express.


Specialiștii au însă și vești bune. Temperaturile vor începe să scadă pe măsură ce ploile musonice se vor deplasa spre nordul ţării la sfârşitul lunii iunie.


Cu toate aceastea, meteorologul spune că aceste condiţii dificile riscă să se repete şi în viitor.


„Valurile de căldură vor fi mai frecvente, mai îndelungate şi mai intense dacă măsuri de precauţie sau de prevenţie nu sunt luate”, a adăugat el.


Al treilea cel mai mare poluator din lume


India se află pe locul al treilea în clasamentul celor mai mari emiţători de gaze cu efect de seră din lume. Ţara asiatică s-a angajat să ajungă la zero emisii nete până în 2070, cu aproximativ două decenii mai târziu decât majoritatea ţărilor occidentale industrializate.


Pentru moment, India depinde puternic de cărbune pentru producţia sa de electricitate.


„Activităţile umane, creşterea populaţiei, industrializarea şi transporturile duc la o creştere a concentraţiilor de monoxid de carbon, de metan şi de clorocarburi”, a declarat meteorologul indian.


„Ne punem în pericol nu numai pe noi înşine, ci şi generaţiile viitoare”, a adăugat el.


Studii ştiinţifice au demonstrat că schimbările climatice se află la originea valurilor de căldură mai îndelungate, mai frecvente şi mai intense pe planeta noastră.


Cel mai recent val de căldură din India a făcut ca temperaturile din New Delhi să egaleze precedentul record din capitala ţării, de 49,2 grade Celsius, înregistrat în 2022.


Pe 29 mai, alte 17 staţii din New Delhi au înregistrat în aceeaşi zi o valoare maximă de 49 grade Celsius. 


HOTO: Hepta


RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General