Thursday, May 23, 2024
HomeActualitateIncident de amploare între China și Filipine în disputa din Marea Chinei...

Incident de amploare între China și Filipine în disputa din Marea Chinei de Sud

Incident de amploare între China și Filipine în disputa din Marea Chinei de Sud

Paza de coastă a Chinei a tras marți cu tunuri de apă care au avariat o navă filipineză, marcând cea mai recentă izbucnire a violenței dintre cele două țări, în disputata Marea Chinei de Sud, au declarat autoritățile filipineze, citate de CNN.

Garda de Coastă filipineză a declarat că incidentul a avut loc în timp ce una dintre navele sale și o navă a agenției de pescuit au efectuat o „patrulă legitimă” în apropiere de Scarborough Shoal, un recif stâncos controlat de chinezi, la 200 de kilometri vest de insula principală din Filipine, Luzon, și în interiorul zonei economice exclusive din Manila.

Videoclipul furnizat de Garda de Coastă din Filipine a arătat două nave chineze mai mari trăgând cu tunuri cu apă din părțile opuse ale navei filipineze.

„Navele filipineze s-au confruntat cu manevre periculoase și obstrucții de la patru nave ale Pazei de Coastă din China și șase nave ale Miliției Maritime chineze”, a declarat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă din Filipine, comodorul Jay Tarriela. Nava Pazei de Coastă din Filipine a suferit „daune la balustradă și baldachin”, potrivit declarației sale. Nu au fost raportate victime.

Într-o postare de marți pe platforma socială Weibo, Garda de Coastă din China a anunțat că a expulzat navele filipineze pentru „intruziune” în apele teritoriale, „în conformitate cu legea”.

Beijingul își afirmă dreptul de proprietate asupra aproape întregii Mări a Chinei de Sud, sfidând o hotărâre a curții internaționale. În ultimele două decenii, China a ocupat o serie de recife obscure și atoli departe de țărmul său, în Marea Chinei de Sud, construind instalații militare, inclusiv piste și porturi.

Scarborough Shoal, pe care China o numește Insula Huangyan, cunoscută și sub numele de Bajo de Masinloc, este un recif mic, dar strategic și un teren de pescuit fertil.

Nu există structuri construite pe recif, dar China a menținut o prezență continuă a pazei de coastă în jurul său din 2012, potrivit Inițiativei pentru Transparența Maritimă din Asia.

Filipine a mai spus marți că China a reinstalat o barieră plutitoare de 380 de metri care „acoperă întreaga intrare a recifului, limitând efectiv accesul în zonă”.

Scarborough Shoal este una dintre numeroasele insule și recife disputate din Marea Chinei de Sud, care au fost mult timp un punct de escaladare a disputelor teritoriale dintre cele două națiuni.

În martie, navele pazei de coastă chineze au tras cu tunuri de apă împotriva unei nave filipineze aflată într-o misiune de reaprovizionare a unui contingent din marina filipinezi aflat pe o altă mică insulă contestată din Marea Chinei de Sud, Second Thomas Shoal, provocând „daune mari”.

Acel banc se află la aproximativ 200 de kilometri de coasta insulei filipineze Palawan. În anii 1990, Filipine a eșuat aici o navă de transport învechită din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, numită BRP Sierra Madre, pentru a ajuta la consolidarea pretenției sale asupra zonei. Nava este acum în cea mai mare parte o epavă ruginită și este ocupată de pușcași marini staționați aici prin rotație.

În urma acelui incident, Garda de Coastă a Chinei a declarat pe Weibo că a luat „măsuri de control în conformitate cu legea” împotriva navelor filipineze, despre care a spus că „au intrat ilegal în apele adiacente recifului Ren’ai”, așa cum numește Beijingul bancul de nisip Second Thomas.

La începutul lunii martie, un tun chinezesc cu apă a lovit o barcă de reaprovizionare filipineză, în timp ce se îndrepta spre Second Thomas Shoal, spărgând geamurile și rănind patru marinari filipinezi.

Disputele dintre Beijing și Manila din Marea Chinei de Sud s-au aprins de la alegerea din 2022 a președintelui filipinez Ferdinand Marcos Jr., care a adoptat o linie mai puternică împotriva Chinei decât predecesorul său Rodrigo Duterte.

Ciocnirile au ridicat, de asemenea, temeri că ar putea duce la un conflict mai larg, întrucât Manila menține un tratat de apărare reciprocă cu Statele Unite, despre care Washingtonul spune că acoperă navele filipineze de pe calea navigabilă în litigiu.

TAGS: Incident, China, Filipine
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments