Wednesday, April 17, 2024
HomeSportImpozitarea pensiilor subiect de dezbatere - Neimpozitarea pensiilor mai mici de 3.000...

Impozitarea pensiilor subiect de dezbatere – Neimpozitarea pensiilor mai mici de 3.000 de lei

Impozitarea pensiilor subiect de dezbatere – Neimpozitarea pensiilor mai mici de 3.000 de lei

S-a deschis din nou dezbaterea privind impozitarea pensiilor, iar discuțiile despre neimpozitarea pensiilor mai mici de 3.000 de lei devin tot mai intense. Ministrul de finanțe, Marcel Boloș, a primit mandatul de a prezenta “modalitatea prin care se pot recupera veniturile care nu ar mai ajunge la bugetul de stat”, în cazul în care aceste pensii nu ar mai fi impozitate.

Sunt românii care ar putea să nu mai plătească impozit pentru pensii?

Liberalii doresc ca pensiile sub 3.000 de lei să fie scutite de impozitul pe venit de 10%. În prezent, doar pensiile mai mici de 2.000 de lei sunt scutite, dar indexarea cu inflația a creat o situație paradoxală. Astfel, pensionarii cu pensii mai mari de 2.000 de lei au ajuns într-un prag unde vor trebui să plătească impozit.

Această propunere vine în contextul în care pensiile au crescut sau vor crește cu 13,5%. Statisticile arată că din totalul de 4,7 milioane de pensionari, doar 745.000 au pensii mai mari de 3.000 de lei. Mai exact, 436.000 de pensionari au pensii între 3.000 și 4.000 de lei, 159.000 au pensii între 4.000 și 5.000 de lei, iar 149.300 de pensionari primesc peste 5.000 de lei, conform Antena 3.

PNL propune neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei

Interesant este faptul că și cei din PSD susțin inițiativa grupului parlamentar al PNL. Ionuț Stroe, purtător de cuvânt al PNL, a explicat că majorarea de pensii ar trebui să se reflecte în creșterea puterii de cumpărare a pensionarilor. Eliminarea impozitului ar duce la o creștere a pensiilor cu aproximativ 100 de lei lunar, în cel mai fericit caz.

Deocamdată, ministrul Marcel Boloș nu și-a dat girul pentru această propunere. În paralel, reprezentanții FMI au venit în România pentru a ajuta cu soluții. Propunerile lor includ o singură cotă TVA, recalcularea pensiilor și impozit progresiv pe salariu, care poate ajunge la 25% în funcție de venit. Cu toate acestea, propunerile FMI nu pot fi impuse de ei, ci doar oferite ca sfaturi.

Ministrul Marcel Ciolacu a subliniat că FMI nu poate impune unui stat și unui guvern politici sau măsuri. Cu toate acestea, este normal ca reprezentanții FMI să ofere evaluări pentru toate țările europene. Ministrul muncii, Simona Bucura Oprescu, a adăugat că România nu are un acord încheiat cu FMI și guvernul este responsabil în luarea deciziilor privind politicile fiscale.

Concluzie

Debatesle pe tema impozitării pensiilor sunt din nou în prim-plan. Propunerea ca pensiile mai mici de 3.000 de lei să fie scutite de impozit câștigă tot mai mult sprijin și atenție, atât din partea liberalilor, cât și din partea social-democraților. Întrebarea care se ridică acum este cum se va recupera impactul bugetar în cazul în care aceste pensii nu vor mai fi impozitate. Pe de altă parte, reprezentanții FMI au venit în România cu propuneri de politică fiscală, dar acestea nu pot fi impuse, doar oferite ca sfaturi. Rămâne de văzut cum vor evolua aceste dezbateri și dacă pensiile sub 3.000 de lei vor scăpa sau nu de impozit.

TAGS:

impozitare pensii, impozit pensii, impozitare pensii sub 3.000 lei, pensiile sub 3.000 lei, liberali, PSD, FMI

Previous article
Next article
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments