Sunday, April 21, 2024
HomeActualitateImporturile din Ucraina afectează apicultorii români

Importurile din Ucraina afectează apicultorii români

Importurile din Ucraina afectează apicultorii români

Importurile din Ucraina, scutite de taxe și impozite, au generat o concurență neloială în țara noastră, amenințând industria apicolă românească. Această situație a dus la scăderea prețului la care apicultorii români își pot vinde mierea și la dificultăți în obținerea unui venit just.

Acest fenomen a condus la o situație în care un kilogram de miere produsă în România ajunge să coste în jur de 5 lei la procesatori. Cu toate acestea, prețurile la care mierea ajunge în magazine rămân ridicate din cauza adaosurilor comerciale și a costurilor de distribuție.

  • Scutire de taxe și impozite pentru importurile din Ucraina
  • Mierea românească la un preț dezavantajos pentru apicultori
  • Apicultorii cer sprijin din partea autorităților

Această problemă a fost adusă în atenția autorităților de către asociațiile de apicultori care cer sprijin și măsuri pentru protecția producției locale. Apicultorii români susțin că situația este insustenabilă în condițiile în care trebuie să concureze cu mierea importată din Ucraina, care beneficiază de avantaje fiscale.

Într-un comunicat de presă, Asociația Crescătorilor de Albine din România a subliniat că apicultorii români își asumă costurile specifice producției, cum ar fi hrana pentru albine, sănătatea stupilor și prelucrarea mierii, în timp ce importatorii beneficiază de avantaje fiscale și costuri reduse.

Potrivit datelor oficiale, în ultimii ani, importurile de miere din Ucraina au înregistrat o creștere semnificativă pe piața românească. Din cauza scutirii de taxe și impozite, produsul ucrainean poate fi vândut la prețuri mai mici în comparație cu mierea românească, afectând astfel veniturile apicultorilor autohtoni.

Apicultorii cer introducerea unor taxe vamale adecvate și a unor măsuri de protecție a producției locale, pentru a asigura concurența loială și pentru a menține calitatea și diversitatea produselor apicole românești. Ei solicită sprijin financiar pentru investiții în tehnologie și dezvoltarea fermei de albine, precum și promovarea produselor apicole românești pe piața internă și externă.

Este esențial ca autoritățile să ia măsuri pentru a proteja interesele apicultorilor români și a asigura un mediu economic echitabil și sustenabil pentru industria apicolă. Apicultura este o componentă importantă a economiei românești și contribuie la dezvoltarea zonelor rurale și la conservarea biodiversității.

TAGS:

apicultori miere romaneasca industria apicola romaneasca importuri din Ucraina
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments