Saturday, May 18, 2024
HomeEconomie si FinanciarImplementarea Taxei pe Marile Averi Amânată până pe 30 Septembrie

Implementarea Taxei pe Marile Averi Amânată până pe 30 Septembrie

Implementarea Taxei pe Marile Averi Amânată până pe 30 Septembrie

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat amânarea aplicării taxei pe marile averi până la data de 30 septembrie, pentru a permite sistemului informațional accesul la datele privind valoarea impozabilă a clădirilor. Acest lucru a fost decis în cadrul ședinței de Guvern desfășurată marți.

Pe lângă această măsură, Guvernul a aprobat un proiect de ordonanță de urgență care vizează continuarea proiectelor de digitalizare și conformarea voluntară a contribuabililor. Printre altele, se adoptă măsuri referitoare la e-case de marcat fiscale, pentru a încuraja conformarea voluntară a contribuabililor. Aceste inițiative sunt parte a eforturilor de modernizare a sistemului fiscal.

O altă acțiune aprobată constă în implementarea proiectului și a acțiunilor de digitalizare pe e-Transport. Persoanele care uită sau omit să obțină codul UIT pentru declarația de e-Transport nu vor mai fi supuse confiscării bunurilor, ci vor primi doar amenzi, cu condiția ca bunurile să fie înregistrate în evidențele contabile.

Termenul pentru declararea și impozitarea marilor proprietăți și averi, inițial stabilit pentru 30 aprilie, a fost extins până la 30 septembrie. Această decizie a fost luată pentru a permite sistemului informațional accesul la informațiile necesare pentru calcularea valorii impozabile a clădirilor cu valoare mare și a mijloacelor de transport de lux.

Ministrul Marcel Boloș a subliniat că proiectele de digitalizare a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) continuă să fie o prioritate. Modulul e-Factura este deja funcțional începând cu 1 ianuarie și a beneficiat de îmbunătățiri pe baza feedback-ului primit din mediul de afaceri.

De la 1 iulie, pentru taxele pe valoarea adăugată din luna respectivă, se va introduce un decont de TVA precompletat, cu scopul de a diminua evaziunea fiscală, estimată la peste 9 miliarde de euro de către Comisia Europeană.

În ceea ce privește măsurile de digitalizare, instalarea scanerelor în vămi și introducerea sigiliului electronic al mărfurilor urmăresc obținerea unei colectări mai eficiente a veniturilor la bugetul de stat. Veniturile estimate pentru primul trimestru au fost realizate în totalitate, iar se așteaptă finalizarea încasărilor pentru luna aprilie. Măsurile fiscale implementate au deja un impact semnificativ asupra colectării veniturilor la buget.

Tags:

taxe, fiscalitate, digitalizare, impozitare, venituri
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments