Sunday, July 14, 2024
HomeActualitateImpactul schimbărilor climatice asupra sănătății umane

Impactul schimbărilor climatice asupra sănătății umane

Impactul schimbărilor climatice asupra sănătății umane

Specialiștii avertizează că schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății umane, generând situații de urgență umanitară din cauza fenomenelor extreme precum valurile de caniculă, incendiile, inundațiile și furtunile severe. Aceste evenimente sunt în creștere ca frecvență și intensitate, impactând negativ populațiile din întreaga lume.

Conform estimărilor, costurile daunelor directe asupra sănătății cauzate de schimbările climatice ar urma să ajungă între 2-4 miliarde de dolari până în 2030. Mai ales zonele cu infrastructură sanitară precară, țările subdezvoltate și cele în curs de dezvoltare vor fi afectate cel mai grav, având nevoie de asistență externă pentru a gestiona consecințele.

Pericolele meteorologice generate de schimbările climatice pot afecta sănătatea umană atât direct, prin creșterea riscului de decese și apariția bolilor, cât și indirect, prin impactul asupra mediului înconjurător. Schimbările de temperatură și precipitații favorizează răspândirea bolilor transmise de vectori, având consecințe serioase asupra populației.

Sănătatea, principala victimă

Raportările recente arată că decesele cauzate de boli asociate schimbărilor climatice, care depășesc 700000 pe an, ar putea înregistra o creștere semnificativă în lipsa unor acțiuni preventive eficiente. Peste 37% din decesele provocate de căldură sunt atribuite schimbărilor climatice cauzate de activitățile umane, iar impactul asupra populației vârstnice este tot mai evident.

Efectele negative ale schimbărilor climatice nu se limitează doar la aspectele fizice ale sănătății, ci afectează și starea psihică a indivizilor. De la deteriorarea calității aerului și a apei până la perturbarea sistemelor alimentare și declinul bunăstării generale, schimbările climatice se reflectă în toate domeniile legate de sănătate.

Estimările arată că riscurile climatice evoluează mai rapid și devin mai severe decât se anticipase, făcând adaptarea la noile condiții extrem de dificilă. Cu toate acestea, cuantificarea exactă a impactului acestor riscuri asupra sănătății umane rămâne o provocare majoră.

Cine suportă cel mai mult?

Desi niciun individ nu este imun la riscurile generate de schimbările climatice, populațiile cele mai vulnerabile și mai expuse efectelor acestora sunt cele din regiunile sărace și defavorizate. Acești oameni suferă cel mai mult din cauza crizei climatice, chiar dacă contribuie cel mai puțin la poluarea și emisiile de gaze cu efect de seră.

O abordare din ce în ce mai des întâlnită sugerează ca cei responsabili pentru schimbările climatice să fie ținuți responsabili și să suporte costurile atenuării și adaptării, în loc să fie afectate comunitățile vulnerabile. Solidaritatea și acțiunile concertate la nivel global sunt esențiale pentru contracararea impactului devastator al schimbărilor climatice.

CITEȘTE ȘI: Leacuri la îndemână pentru menținerea sănătății

O provocare globală

Pentru a evita consecințele grave asupra sănătății și pentru a preveni milioane de decese legate de schimbările climatice, este crucial să limiteze creșterea temperaturii globale la 1,5°C față de nivelele preindustriale. Cu toate acestea, chiar și această cifră nu garantează siguranța completă, iar schimbările climatice anterioare au provocat deja modificări majore în climă.

O amânare suplimentară în adoptarea măsurilor necesare pentru contracararea schimbărilor climatice va intensifica riscurile asupra sănătății umane și va compromite progresele înregistrate în domeniul sănătății globale în ultimele decenii, punând în pericol drepturile fundamentale ale oamenilor la o viață sănătoasă.

Valentina Ghimpău

Sănătate de la Dr. Farm. primar,

Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

Tags:

schimbări climatice, sănătate, mediu, riscuri pentru sănătate, adaptare climatică

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General