Wednesday, April 17, 2024
HomeSportIFN-urile înșală românii care au nevoie de credit rapid

IFN-urile înșală românii care au nevoie de credit rapid

IFN-urile înșală românii care au nevoie de credit rapid

În ultima perioadă, piața a fost inundată de reclame atrăgătoare la diverse Instituții Financiare Nebancare (IFN-uri), care promit obținerea unui credit rapid, uneori doar cu buletinul sau cu un control sumar la situația financiară de la ANAF. Mulți oameni cad în această capcană și se bazează cu încredere pe aceste împrumuturi, fără să realizeze că vor trebui să returneze o sumă mult mai mare decât cea împrumutată.

Românii care apelează la IFN-uri se expun unor riscuri majore

Adrian Negrescu, specialist în domeniul financiar, avertizează despre pericolul reprezentat de IFN-uri într-un interviu acordat publicației DC News. Ofertele acestor IFN-uri par foarte tentante, deoarece promit să pună suma dorită în contul bancar sau în mână în mai puțin de 24 de ore, doar cu buletinul sau o declarație de venit.

Oamenii apelează cu încredere la aceste IFN-uri, mai ales că băncile tradiționale refuză să acorde împrumuturi și, de cele mai multe ori, cei care se adresează IFN-urilor se află într-o situație financiară dificilă și au nevoie urgentă de bani. Printre cei care apelează la IFN-uri se numără și persoanele dependente de jocurile de noroc, iar acest lucru este cunoscut de toată lumea, fără ca autoritățile să poată lua măsuri.

Deși aparent sunt avantajoase, dobânzile practicate de IFN-uri sunt extrem de mari, iar contractele încheiate cu aceste instituții financiare sunt deseori foarte lungi și complicate, greu de înțeles pentru o persoană obișnuită. Specialiștii avertizează că românii se pot trezi plătind dobânzi de până la 1000% sau chiar mai mult pentru acest tip de împrumut.

„Este o vorbă la români: deschide ochii, ca să nu deschizi punga”. Aceasta se aplică și în cazul împrumuturilor de la IFN-uri, care sunt foarte agresiv promovate în spațiul public și care aplică dobânzi de până la 1000% sau mai mult.

Atunci când te confrunți cu nevoi financiare urgente, cum ar fi organizarea unei înmormântări sau rezolvarea unei probleme de sănătate, încearcă să te împrumuți din orice altă sursă decât un IFN, deoarece la multe dintre aceste instituții contractele de împrumut sunt extrem de dure. Te poți afla în situația de a plăti suma respectivă de până la 100 de ori mai mult față de cât ai împrumutat”, a explicat Adrian Negrescu.

Care sunt riscurile asociate împrumuturilor de la IFN-uri

De cele mai multe ori, oamenii care se împrumută de la IFN-uri nu reușesc să-și achite ratele la timp, iar asta deschide ”cutia Pandorei”. Rata neachitată devine un titlu executoriu, conform lui Adrian Negrescu. Astfel, mulți oameni nu constientizează că pot pierde casa sau bunurile personale chiar și pentru neachitarea unei singure rate.

„Ratele respective devin titluri executorii. Acest lucru înseamnă că riști să rămâi fără casă, fără bunuri personale, pentru că acest lucru se poate întâmpla chiar și pentru neachitarea unei singure rate. Este necesară mare atenție, deoarece legislația în acest domeniu este extrem de permisivă și favorabilă IFN-urilor, dar nu la fel de bine concepută pentru protecția consumatorilor”, a explicat Adrian Negrescu conform sursei citate.

Chiar dacă autoritățile și asociațiile de protecție a consumatorilor au încercat să controleze și să atragă atenția cu privire la această problemă, se pare că nu au reușit să rezolve în totalitate această situație. Mai mult, prin restrângerea accesului la credite bancare, multe dintre împrumuturile populației s-au mutat către această zonă a IFN-urilor.

TAGS:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments