Tuesday, April 16, 2024
HomeSportHaos și Revoltă în Comuna Rucăr din Argeș: Cadastrul Face Măsurători Eronate

Haos și Revoltă în Comuna Rucăr din Argeș: Cadastrul Face Măsurători Eronate

Haos și Revoltă în Comuna Rucăr din Argeș: Cadastrul Face Măsurători Eronate

În comuna Rucăr din județul Argeș, localnicii sunt cuprinși de revolte în urma măsurătorilor eronate făcute de un cadastru. Jumătate dintre săteni acuză că au fost afectați de greșelile de calcul apărute la cadastru. Aceștia au acceptat inițial să li se facă măsurători de către o firmă care lucrează cu fonduri europene, cu promisiunea de a reduce costurile de la 2000 de lei la doar 60 de lei pe cetățean.

Oamenii din Rucăr sunt nemulțumiți de situație și afirmă că li s-au furat din suprafețe, fapt ce îi pune în dificultate în folosirea terenurilor pe care le dețin. Mai mult, aceștia susțin că nu au fost informați corect și complet în legătură cu măsurătorile efectuate.

Unul dintre localnici, Lucian Crișan, a descris situația în care s-a trezit: “S-a furat din suprafețe, cel puțin la mine. Am lăsat în fața porții o degajare care-i mărginită pe trei laturi de gard, adică m-am retras cu gardul un număr de metri ca să-mi fac un loc de parcare fără să intru în curte. Dacă vin și stau o oră cu mașina și plec nu mai deschid poarta să intru în curte și să ies din nou.”

Lucian Crișan a detaliat și o altă situație tensionată: “Nu deranjez pe nimeni. Eram pe teritoriul meu. Și anul trecut, în vară, am văzut pe unii care măsurau drumul, era un zvon că se va asfalta ulița. Am zis că-s de la Drumuri. I-am văzut că măsoară în intrândul ăsta de la mine și am coborât la ei. Le-am zis – locul ăsta face parte din curtea mea. Au zis bine.”

Crișan a subliniat lipsa de informare corespunzătoare din partea celor care au efectuat măsurătorile: “Atât, n-au spus ce fac, cum fac… Se numește cadastru sistematic ce făceau ei. N-au spus nimic atunci și au plecat.”, a spus acesta pentru Sursa

Impactul Asupra Construcțiilor Locuințelor

Locuitorii din Rucăr întâmpină dificultăți majore în construirea și extinderea locuințelor din cauza erorilor generate de firmele de cadastru. Lucian Crișan a relatat experiența sa cu construcția unui imobil, unde s-a confruntat cu probleme grave la nivelul măsurătorilor efectuate.

Conform spuselor sale: “Constructorul a construit conform planșelor desenate iar Primăria mi-a dat autorizație conform cartușului. A trebuit să contactez un alt arhitect care a corectat doar cartușul și a pus P + etaj + mansardă. Și am făcut o a doua intabulare. La a doua intabulare cadastristul mi-a arătat că cel care mi-a făcut prima intabulare a deformare, ‘a intrat puțin în teritoriul dumitale’ – mi-a zis.”

“Și mi-a dat și o schiță cu diferențele care sunt față de gard. Dacă aceste diferențe erau în partea cealaltă a proprietății nu mă agitam, dar gardul este foarte aproape de casă și cu noua măsurătoare intră sub acoperișul casei, casa având un acoperiș care iese în afară 80 cm. O întreagă tevatură! E o nebunie!”

Reacția Primăriei și a Autorităților Locale

Viceprimarul Ion Pârnuță din comuna Rucăr a declarat că zilnic sunt raportate cazuri de erori cadastrale și că deja s-au adunat circa 10-15 reclamații pe zi. El a încercat să intervină și să remedieze situația, dar nici până acum nu s-a obținut o soluție satisfăcătoare din partea cadastrului.

Pârnuță a subliniat că problema nu poate fi rezolvată doar la nivel local și că este necesară implicarea autorităților centrale pentru a clarifica și corecta erorile care afectează proprietarii din comună. Autorulitățile locale nu au putut oferi încă o soluție clară pentru rezolvarea situației tensionate creată de măsurătorile incorecte ale cadastrului.

CONCLUZIE

Situația din comuna Rucăr din județul Argeș este una care a creat disconfort și nemulțumiri în rândul localnicilor, aceștia fiind afectați de erorile de cadastru. Revendicările privind suprafețele pierdute, construcțiile neconforme și impactul asupra utilizării terenurilor deținute au generat un haos în această mică comunitate. În ciuda eforturilor autorităților locale, problema pare să nu fie rezolvată cu celeritate, iar locuitorii rămân într-o situație incertă și tensionată.

Politica din Rucăr:
  • călcată în picioare
  • nefolosită corespunzător
  • combatută de localnici

Cuvinte cheie: Rucăr, Argeș, cadastru, măsurători, localnici, revolte, erori, construcții, autorități locale, haos cadastru

TAGS:

Haos la cadastru in Rucar, Rucar erori cadastrale, Cadastru Romana

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments