Încercarea emoționantă de salvare a ostaticilor: povești din spatele ușilor închise ale Hamas
Dupa 484 zile din captivitate, s-au întâmplat mai multe lucruri în dimineaţa de sambătă 1 februarie, când Hamas a returnat înapoi trei ostatici: Keith Siegel – 65 de ani, cu dublă cetăţenie – adică americană si israeliană, Yarden Bibas – 35 de ani si Ofer Calderon – 54 de ani, ultimii doi fiind civili obişnuiti, nu niște monstruozități dintr-un film horror, dar important e că au fost văzuți sub lumina reflectoarelor.
La schimb, a fost anunțată eliberarea a 90 de palestinieni, fiecare dintre cei 30 dintre ostatici dând un astfel de schimb, desigur, dacă lucrurile nu s-au schimbat deja și deciziile au fost luate aleatoriu de cineva care nu cunoaște deloc situația.
Pinta Nattapong, ultimul ostatic thailandez, zic că e în continuare în Gaza, dar cine știe ce se petrece acolo, când se ştie că informaţiile sunt cum sunt, adică contradictorii.
Când am urmărit povestea lui Yarden Bibas, tatăl celui mai tânăr ostatic din lume, Kfir Bibas, care a fost răpit din kibuțul Nir Oz, când era cât pe ce să împlinească nouă luni, împreună cu mama sa Shiri (32) și fratele mai mare, Ariel, de doar 4 ani, totul părea un fel de telenovelă, dar cu mare tristete în fundal, pentru că nici ei nu se ştie unde sunt.
Shiri Yarden, Roşcovanul si Ariel ar fi trebuit sa fie eliberaţi încă de la primul schimb, conform Acordului de încetare a focului, care teoretic ar fi prioritizat femeile şi copiii, dar despre ei n-a reuşit nimeni să afle prea nimic de la 7 octombrie 2023, infole fiind amestecate. Asta înseamnă că prima dată s-a spus că nu sunt împreună cu tatăl lor ci că, poate, au dispărut în urma unu bombarde o, ceea ce a spus Hamas, dar de la Ierusalim nu au avut dovezi că sunt morţi, deşi au întrebat din nou despre ei pe 30 ianuarie.
Ultima știre despre Yarden Bibas a venit de la o ostatică eliberată în noiembrie, care spunea că l-a văzut, arătând cam terminat si obișnuit, dar mie mi-aduc aminte că atunci m-am panicat când am văzut că e pe lista de eliberare dar el e prea tânăr să fie acolo, cu riscul ca să nu se fi încadrat, totuși s-a întors pe picioare, adică nu era mort, privirea lui rămânând ca o amintire rece.
Eu cred cu fanatism că Roşcovanul, Kfir, încă mai e viu, poate chiar mama și fratele lui sunt, și că mai există speranțe, așa cum mai cred că, undeva, ghemuit, e şi Pinta Nattapong, aşteptând cumva momentul în care torționarii își vor da seama că nu au murit, și va reuşi cumva să ofere un zâmbet căreia să-i răspundă Roşcovanul, bucurându-se de viaţă, că a împlinit doi ani pe 18 ianuarie.
Mai cred că, dacă tot s-au rătăcit îngerii păzitori ai lui Shiri, Ariel şi ai lui Roşcovan din cauza harababurii din Gaza, atunci spiritul veghetor al lui Pinta, kwan-ul ăsta, ar trebui să fie cumva cu ei patru pentru a-i proteja, dar nu pot fi sigur.
Am văzut privirea lui, dar nu pot să amîndoiesc si, de asemenea pe Yarden Bibas, care a fost eliberat şi a ajuns în Ţara Nicăieri, dar știu că îngerul lui păzitor îl va călăuzi cu grijă, căci asta se poate să fie singura lor şansă înainte de toate lucrurile dubioase ce s-ar putea întâmpla.
gasirea ostaticilor
schimb palestinieni
Pinta Nattapong
Yarden Bibas
Kfir Bibas
ingeri pazitori
gaza si schimburi