Monday, June 24, 2024
HomeActualitateGuvernul francez alocă 47,2 miliarde de euro pentru apărare

Guvernul francez alocă 47,2 miliarde de euro pentru apărare

Guvernul francez alocă 47,2 miliarde de euro pentru apărare

Guvernul francez a decis să crească semnificativ bugetul pentru apărare, atingând anul acesta suma de 47,2 miliarde de euro, conform informațiilor furnizate de Politico. Această decizie vine ca urmare a absorbției angajamentului luat de statele membre NATO de a aloca 2% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru apărare. Declaratiile controversate ale președintelui american, Donald Trump, potrivit cărora el nu va proteja statele care nu-și îndeplinesc acest angajament, au creat o dispută în cadrul alianței și au generat reacții și măsuri din partea Franței.

În anul 2017, Franța a alocat 30 de miliarde de euro pentru armată. Cu toate acestea, ministrul apărării, Sébastien Lecornu, a declarat că acest buget va crește în mod constant până la suma de 69 de miliarde de euro. Astfel, Franța își va îndeplini obiectivul de a alocat 2% din PIB pentru apărare, conform standardelor impuse de NATO.

În acest an, Franța a alocat un buget de 47,2 miliarde de euro pentru apărare, iar acesta este de așteptat să crească în mod constant în anii următori, conform planificării militare pe șapte ani a țării. Conform estimărilor anterioare, Franța urma să alocat 1,94% din PIB pentru bugetul de apărare în 2024, iar pragul de 2% ar fi fost atins cel mai devreme în 2025.

Pe de altă parte, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că 18 țări membre NATO sunt pe cale să îndeplinească obiectivul de a alocat 2% din PIB pentru apărare. Totuși, el a cerut celorlalte 13 state să contribuie în mod echitabil pentru a împărți sarcina cu Statele Unite ale Americii.

Ministrul apărării, Sébastien Lecornu, a subliniat că alocarea a 2% din PIB pentru apărare nu este suficientă. El a menționat necesitatea direcționării acestor resurse și în achiziționarea de echipamente medicale, conform țintelor stabilite de NATO. Astfel, 20% din fondurile alocate apărării ar trebui să fie destinate în lupta cu criza medicală și echiparea corespunzătoare a personalului medical. În prezent, Franța cheltuiește deja 30% din bugetul alocat pentru apărare în acest scop.

Alocările financiare pentru apărare au revenit în atenția publică odată cu declarațiile președintelui american, Donald Trump, care a amenințat că nu va interveni în sprijinul statelor alianței atacate dacă acestea nu își îndeplinesc angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru apărare. Conform documentelor NATO, doar 11 dintre cele 31 de state membre îndeplinesc acest criteriu. Printre acestea se numără și România.

În final, Franța ia măsuri concrete pentru a respecta angajamentele din cadrul NATO și pentru a-și asigura securitatea și apărarea națională într-un context geopolitic complex. Alocarea bugetară semnificativă pentru apărare este un semn al angajamentului și responsabilității Franței în cadrul alianței.

TAGS: guvernul francez, buget, apărare, NATO, Franța
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General