Sunday, February 25, 2024
Google search engine
HomeSportGuvernul decide prelungirea măsurii plafonării prețurilor la gaze și energie electrică până...

Guvernul decide prelungirea măsurii plafonării prețurilor la gaze și energie electrică până în 2025

Guvernul decide prelungirea măsurii plafonării prețurilor la gaze și energie electrică până în 2025

Guvernul României a adoptat decizia de prelungire a măsurii de plafonare a prețurilor la gaze și energie electrică până la sfârșitul lunii martie 2025. Această decizie a stârnit nemulțumiri în rândul experților din industrie și a consumatorilor, deoarece aceasta înseamnă menținerea plafoanelor stabilite în 2022, chiar și în contextul în care prețurile pe piețele internaționale au scăzut semnificativ.

Românii se confruntă cu facturi mai mari la gaze și electricitate comparativ cu restul Europei

Unul dintre principalele motive de nemulțumire în rândul consumatorilor este faptul că România are facturi mai mari la gaze și energie electrică în comparație cu alte țări din Europa. Această situație este atribuită, în parte, menținerii plafoanelor de preț din 2022, care nu mai corespund realităților pieței. Potrivit analiștilor, prețurile pe piețele internaționale au scăzut considerabil, ceea ce ar trebui să conducă la scăderea costurilor în lanțul de producție și furnizare. Cu toate acestea, plafoanele încă impuse de guvernul român împiedică o reglare concurențială adecvată și conduc la costuri ridicate artificiale pentru consumatori.

Un alt factor care contribuie la diferențele semnificative în facturile de energie electrică și gaze între România și alte state membre UE este sistemul de taxare și subvențiile acordate sectorului energetic în fiecare țară. Chiar dacă Uniunea Europeană a impus plafoane uniforme, diferențele în sistemul de taxare și subvențiile acordate de fiecare stat membru conduc la diferențe semnificative în costurile pentru consumatori.

De asemenea, specialiștii atrag atenția că modul de implementare a plafoanelor stabilite în 2022 favorizează menținerea unor prețuri ridicate în lanțul de producție și furnizare, întrucât Agenția Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și Consiliul Concurenței nu reacționează la posibilele abuzuri de pe piață. Este necesară o mai mare implicare și monitorizare din partea autorităților pentru a asigura o concurență sănătoasă și prețuri mai rezonabile pentru consumatori.

Plafoanele ridicate împiedică reglarea pieței și afectează consumatorii

Vocile din industria energetică argumentează că menținerea plafoanelor prea ridicate împiedică piața să se regleze în mod organic și să funcționeze într-un mediu concurențial sănătos. Aceste plafoane ar trebui să reflecte realitățile pieței și să permită ajustări în funcție de cerere și ofertă.

Depozitele de gaze la nivelul Uniunii Europene sunt în prezent pline în proporție de 79,14%. În ciuda acestui fapt, consumul de gaze în ultimele două ierni a fost relativ redus, iar estimările indică faptul că UE ar putea rămâne cu o capacitate a depozitelor de 55-60% ocupată la finalul sezonului rece. Această situație depășește așteptările autorităților și ar putea indica necesitatea unei mai bune gestionări a stocurilor de gaze pentru a evita închiderea gazelor în depozite cu capacitate nelimitată.

Politica europeană de asigurare a rezervelor sustenabile de gaze și măsurile luate pe piețele de energie au dus la scăderea semnificativă a prețurilor la gaz și la discrepanțe între prețurile practicate pe piețele financiare și cele impuse de furnizori în contracte de lungă durată. Prețurile la gaze au scăzut cu aproximativ 90% față de înregistrările din august 2022, când a avut loc criza energetică cauzată de Rusia și prețurile au atins niveluri record.

În concluzie, decizia guvernului de prelungire a măsurii de plafonare a prețurilor la gaze și energie electrică până în 2025 ridică multe întrebări în rândul experților și consumatorilor. Ceilalți factori și realitățile pieței trebuie să fie luate în considerare pentru a asigura o concurență sănătoasă și prețuri mai rezonabile pentru români.

Sursa:

TAGS:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments