Tuesday, April 16, 2024
HomeActualitateGuvernul analizează un proiect de ordonanță pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor...

Guvernul analizează un proiect de ordonanță pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor la produsele agricole și alimentare

Guvernul analizează un proiect de ordonanță pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor la produsele agricole și alimentare

În cadrul ședinței de executiv de astăzi, pe agenda urmează să fie analizat un proiect de ordonanță de urgență propus de Ministerul Agriculturii, care vizează modificarea și completarea OUG nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri temporare de combatere a creșterii excesive a prețurilor la anumite produse agricole și alimentare, precum și implementarea unor măsuri de sprijin. Acest proiect are ca scop stabilirea unei limite maxime pentru adaosul comercial al unor produse, pentru a proteja consumatorii de inflația prețurilor.

Proiectul de ordonanță, publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii, cuprinde o listă detaliată cu produsele agricole și alimentare care vor avea o limită superioară pentru adaosul comercial timp de două luni. Printre acestea se numără pâinea albă simplă, laptele de vacă, brânza telemea, iaurtul simplu, făina albă de grâu, mălaiul, ouăle de găină, uleiul de floarea-soarelui, carnea proaspătă de pui și de porc, legumele și fructele proaspete, cartofii, zahărul, smântâna, untul și magiunul.

Această inițiativă vine ca răspuns la creșterea semnificativă a prețurilor la alimente în ultima perioadă. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, prețurile din luna decembrie 2023 au fost cu 5,8% mai mari față de cele din aceeași perioadă a anului precedent. Astfel, limitarea adaosurilor comerciale la unele produse de bază ar putea contribui la reducerea inflației și la protejarea puterii de cumpărare a populației.

TAGS: ordonanta de urgenta

Alte acte normative pe agenda de lucru a Guvernului

Pe lângă proiectul de ordonanță privind prețurile la produsele agricole și alimentare, guvernul are pe agenda de lucru și alte acte normative de interes public. Unul dintre acestea vizează modificarea și completarea Legii nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraților, cu scopul de a asigura protecția persoanelor prejudiciate în cazul accidentelor produse într-un stat membru al Uniunii Europene.

De asemenea, se va adopta un proiect de hotărâre privind inspecția tehnică și supravegherea în domeniul feroviar, al transportului cu metroul, metroul ușor, monorai și al transportului urban, suburban și regional pe șine, pe linii ferate industriale și pe căile ferate cu caracter de patrimoniu, de muzeu sau turistic. Aceste măsuri au ca scop sporirea nivelului inspecției tehnice și a supravegherii pentru a asigura siguranța în domeniul transporturilor și calitatea serviciilor oferite.

Pe lângă acestea, guvernul intenționează să acorde ajutoare umanitare interne de urgență pentru a proteja populația afectată și pentru reconstrucția locuinț

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments