Thursday, May 23, 2024
HomeEconomie si FinanciarGuvernatorul BNR: România ar putea discuta impozitul progresiv și cota unică a...

Guvernatorul BNR: România ar putea discuta impozitul progresiv și cota unică a TVA-ului în anul următor

Guvernatorul BNR: România ar putea discuta impozitul progresiv și cota unică a TVA-ului în anul următor

Într-o conferință de presă desfășurată joi, guvernatorul BNR a fost întrebat despre pregătirea României în privința impozitului progresiv și a cotei unice a TVA-ului, recomandate atât de Fondul Monetar Internațional, cât și de Banca Mondială.

Într-un context electoral, guvernatorul a explicat că nu consideră această dezbatere necesară în acest moment: “Orice discuție pe această temă devine una ideologică și nu se ajunge la nicio concluzie. Și mai ales într-un an electoral, această discuție ar putea tulbura lucrurile și să nu ducă la rezultate concrete. Așadar, probabil că discuțiile pe această temă vor avea loc anul viitor.”

Nu numai că Fondul Monetar Internațional nu impune o astfel de măsură, ci vine cu o propunere pentru funcționarea eficientă a economiei, iar guvernul și Parlamentul României urmează să decida asupra acestora: “Nu avem un acord stand-by sau un acord de finanțare cu Fondul, astfel încât să existe condiționalități în acest sens. Este decizia și responsabilitatea noastră.”

Mugur Isărescu a subliniat și condițiile în care FMI ar putea interveni în România. În cazul în care țara noastră se confruntă cu o prăbușire a rezervelor și un dezechilibru extern dificil de finanțat, Fondul ar putea acționa: “Trebuie să fim conștienți că Fondul nu vine în România decât în situații de criză financiară majoră. Anul trecut, rezervele au crescut cu 14 miliarde de euro, ceea ce arată încrederea în economia noastră. Totuși, creșterea acestor rezerve implică costuri mai mari.”

Astfel, deși Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială fac recomandări, România rămâne autonomă în luarea deciziilor financiare importante și nu are nevoie de un acord cu Fondul pentru a-și gestiona economia. Discuțiile privind impozitul progresiv și cota unică a TVA-ului vor continua în viitor, după terminarea perioadei electorale.

Taguri:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments