Sunday, February 25, 2024
Google search engine
HomeActualitateGrupul infracțional specializat în escrocherii pe internet, dezmembrat de Garda Civilă din...

Grupul infracțional specializat în escrocherii pe internet, dezmembrat de Garda Civilă din Palencia

Grupul infracțional specializat în escrocherii pe internet, dezmembrat de Garda Civilă din Palencia

Un grup infracțional specializat în escrocherii pe internet, format din cinci membri, a fost dezmembrat de Garda Civilă din Palencia. Operațiunea SANANTO, desfășurată pe o perioadă de patru ani, a implicat o colaborare strânsă între autoritățile judiciare din Germania, Polonia și Spania. Rezultatul acestei operațiuni a fost localizarea, identificarea și inculparea indivizilor implicați în douăsprezece capete de acuzare.

Printre acuzațiile aduse membrilor acestui grup se numără înșelăciunea, integrarea într-un grup infracțional organizat, falsificarea de documente, uzurparea de stare civilă și furt. Cei patru bărbați implicați în grup au naționalitate română, poloneză sau croată, iar o femeie este de naționalitate română.

Operațiunea SANANTO a fost inițiată în luna iunie a anului 2019, atunci când un locuitor din Palencia a descoperit un anunț pe un site cunoscut, în care o furgonetă era pusă în vânzare la un preț mult mai mic decât valoarea obișnuită pentru vehiculele de acest tip. După ce s-a convenit asupra achiziționării, grupul infracțional a comunicat cu potențialul cumpărător prin e-mail de la trei adrese diferite și prin intermediul telefoanelor mobile din Spania, Germania și Polonia. Ulterior, au fost efectuate patru transferuri bancare către trei bănci diferite – două în Spania și una în Polonia – cu suma totală de 31.293,78 de euro, conform informațiilor prezentate de presa iberică, citate de StiriDiaspora.

Acest grup infracțional a furnizat victimei mai multe documente, printre care se numără contractul de cumpărare, factura, documentele vehiculului comercial și chiar actele vamale necesare pentru exportul autovehiculului. Aceste documente conțineau toate informațiile necesare despre firma care urma să se ocupe de transportul vehiculului. Cu toate acestea, în ziua stabilită pentru primirea furgonetei, aceasta nu a apărut, ceea ce a ridicat suspiciuni cu privire la faptul că persoana în cauză a căzut victimă unei înșelătorii. Îngrijorată, persoana înșelată a depus o plângere la poliție, iar grupul infracțional a solicitat ulterior un nou transfer de bani.

Pe durata investigației, autoritățile au reușit să stabilească metoda de operare folosită de acest grup infracțional. Membrii săi răspundeau la anunțuri autentice de vânzare a vehiculelor sau de închiriere a proprietăților, preluând fotografiile și documentele corespunzătoare, pentru a le publica ulterior pe alte site-uri. Prin intermediul hyperlink-urilor, aceștia redirecționau potențialele victime către pagini web frauduloase, care prezentau o înfățișare reală, inducând astfel în eroare persoanele înșelate și facilitându-le furtul.

În final, operațiunea SANANTO a dus la arestarea și reținerea membrilor acestui grup infracțional și la punerea lor sub acuzare. Cei cinci învinuiți vor trebui să răspundă în fața justiției pentru infracțiunile comise și vor fi supuși procesului judiciar în țările în care acuzațiile au fost aduse.

Tag-uri:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments