Friday, May 24, 2024
HomeSportGripa face ravagii în România: 14 decese într-o săptămână

Gripa face ravagii în România: 14 decese într-o săptămână

Gripa face ravagii în România: 14 decese într-o săptămână

Românii se confruntă cu o epidemie de gripă devastatoare în acest sezon, iar numărul victimelor continuă să crească alarmant. Doar în săptămâna trecută, 14 persoane au pierit din cauza acestui virus, care poate fi fatal în cazul în care nu este tratat prompt și corect.

Raportul incidenței infecțiilor respiratorii

În perioada 5-11 februarie, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat că incidența infecțiilor respiratorii a depășit nivelul mediu înregistrat în sezoanele anterioare, cu toate că aceasta înregistrează o ușoară scădere față de săptămânile precedente.

Epidemia de gripă s-a extins pe întreg teritoriul României, menținând o intensitate ridicată a cazurilor. INSP a raportat oficial 14 noi decese cauzate de gripă printre români.

În intervalul menționat, s-a înregistrat un număr total de 128.070 de cazuri de infecții respiratorii, inclusiv gripa clinică, infecții acute ale căilor respiratorii superioare și pneumonii.

Aceste date indică o creștere cu 17,9% față de aceeași perioadă a sezonului precedent și o scădere cu 5,7% față de săptămâna anterioară. Cazurile de gripă clinică au înregistrat o incidență semnificativ mai mare decât în săptămâna similară din sezonul anterior.

Zonele în care gripa a făcut cele mai multe victime

Județele cu cel mai mare număr de cazuri de gripă raportate sunt București (1.181), Cluj (911), Brașov (556), Iași (412) și Prahova (412).

De la începutul sezonului gripal și până în prezent, s-au înregistrat în total 1.725 de cazuri confirmate de gripă prin teste de laborator. Acestea includ 313 cazuri de gripă cu virusul gripal AH1, 262 cazuri cu virusul gripal AH3, 18 cazuri cu virusul gripal B și 1.127 cazuri cu virusul gripal A nesubtipat.

În plus, s-au înregistrat cinci cazuri de co-infecție cu virusurile gripale AH1 și AH3, 66 de co-infecții cu virusul gripal și SARS-CoV-2, 27 de co-infecții cu virusul gripal și VRS, și trei co-infecții cu virusurile gripale, SARS-CoV-2 și VRS.

Până în prezent, s-au înregistrat în total 79 de decese cauzate de gripă. Acestea s-au produs în diferite grupe de vârstă, inclusiv trei la grupa de vârstă 0-4 ani, șase la grupa de vârstă 15-49 ani, 16 la grupa de vârstă 50-64 ani și 54 la grupa de vârstă peste 65 ani.

Până pe data de 11 februarie 2024, Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) a înregistrat un total de 1.072.186 de persoane vaccinate împotriva gripei. Dintre acestea, 1.047.548 de persoane fac parte din grupurile populaționale care beneficiază de decontare în regim compensat.

TAGS: gripa, virus, epidemie, infecții respiratorii, decese, vaccinare

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments