Tuesday, February 27, 2024
Google search engine
HomeSportGreșeala comună a șoferilor din România care duce la amenzi usturătoare

Greșeala comună a șoferilor din România care duce la amenzi usturătoare

Greșeala comună a șoferilor din România care duce la amenzi usturătoare

Unii șoferi din România fac o greșeală gravă care îi poate costa destul de scump. Este vorba despre neîndeplinirea obligației de a avea la zi Inspecția Tehnică Periodică (ITP).

  • Încălcarea acestei reguli poate atrage sancțiuni drastice. Conform legii, proprietarii de vehicule care circulă pe drumurile publice trebuie să aibă ITP-ul la zi.
  • Dacă ITP-ul a expirat și șoferul continuă să conducă mașina, riscă amendă de până la 6.600 de lei.
  • Sancțiunile nu se opresc aici. Odată ce înmatricularea vehiculului este suspendată din cauza ITP-ului expirat, amenda poate să crească până la 6.600 de lei.

Motivele pentru care este important să ai ITP-ul la zi

ITP-ul este un proces important pentru siguranța și protecția celor care circulă cu mașina pe șoselele din țară. Acesta asigură faptul că vehiculul îndeplinește standardele de siguranță și de mediu impuse de lege.

De asemenea, în cazul în care mașina are nereguli majore la ITP, proprietarul are obligația de a le remedia în 30 de zile și de a reveni la ITP pentru a obține verificarea atestată și pentru a-și putea reînnoi înmatricularea.

Documentele necesare pentru ITP

Pentru a face cu succes ITP-ul, proprietarii de autovehicule trebuie să aibă la ei anumite documente importante. Acestea includ:

  • Talonul auto al autoturismului sau autorizația provizorie de circulație
  • Actul de identitate al proprietarului în original
  • Polița RCA valabilă
  • Cartea de identitate a autovehiculului (CIV)

Pentru a evita amenzile usturătoare și inconveniențele legate de înmatriculare suspendată, este recomandat șoferilor să își facă ITP-ul la timp. Costul ITP-ului poate varia în funcție de service, de tipul mașinii și de combustibil.

În cazul autovehiculelor noi, valabilitatea ITP-ului este de trei ani, iar în cazul celor cu mai puțin de 8 locuri, este de doi ani conform legii. Autovehiculele care au peste 12 ani trebuie să obțină ITP anual.

Pentru a evita problemele și sancțiunile, este important să ne asigurăm că respectăm obligația de a avea ITP-ul la zi.

TAGS:

ITP, amenzi, circulație, Inspecția Tehnică, siguranță

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments