Thursday, May 23, 2024
HomeExterneGrecia devine prima țară creștin-ortodoxă care legalizează căsătoria între persoane de același...

Grecia devine prima țară creștin-ortodoxă care legalizează căsătoria între persoane de același sex

Grecia devine prima țară creștin-ortodoxă care legalizează căsătoria între persoane de același sex

Grecia a devenit prima țară cu o majoritate creștin-ortodoxă care legalizează căsătoria între persoane de același sex, marcată ca un moment istoric în istoria țării. Această schimbare semnificativă a fost adoptată după un vot în Parlament, care a avut loc joi, cu 176 de voturi pentru și 76 împotrivă.

Cuplurile homosexuale vor avea acum posibilitatea legală de a se căsători și de a-și adopta copiii în Grecia, extinzându-se astfel drepturile și recunoașterea comunității LGBTQ+ în țară.

Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a salutat interdicția anterioară, afirmând că noua lege va “elimina cu curaj o inechitate gravă”. Cu toate acestea, această decizie a împărțit țara, conducând la un puternic protest din partea Bisericii Ortodoxe și a susținătorilor săi.

Biserică Ortodoxă și susținătorii săi au organizat un imens miting de protest la Atena, exprimându-și dezacordul față de schimbarea legală adusă căsătoriilor între persoane de același sex în Grecia. Cu cruci, bannere și rugăciuni, piața Syntagma a devenit locul de întâlnire al acestui protest masiv.

Arhiepiscopul Ieronim al II-lea, șeful Bisericii Ortodoxe, a condamnat activ noua lege, susținând că aceasta va “corupe coeziunea socială a patriei”. Cu toate acestea, rezultatul votului a fost unul favorabil, cu majoritatea voturilor în Parlament.

Prim-ministrul Mitsotakis a activat forțele politice ale opoziției pentru a obține sprijinul necesar trecerii legii în Parlament. Chiar și parlamentari din partidul său, care este de centru-dreapta și aflat la guvernare, s-au opus. În ciuda acestor dificultăți, Mitsotakis a reușit să obțină sprijin suficient pentru a trece legea.

În fața Parlamentului, în timpul dezbaterilor, prim-ministrul a subliniat importanța acestei schimbări pentru comunitatea LGBTQ+ și pentru societatea greacă în ansamblu. El a declarat că această reformă “va îmbunătăți viața multor concetățeni, fără a afecta în niciun fel viața majorității”.

Votul favorabil a fost salutat de organizațiile LGBTQ+ din Grecia, care au considerat acest moment ca fiind unul istoric. Stella Belia, liderul grupării Rainbow Families, care militează pentru drepturile părinților de același sex, a declarat că este “o zi de bucurie” pentru comunitatea LGBTQ+ din Grecia.

În ceea ce privește legislația căsătoriei între persoane de același sex, Grecia a întârziat comparativ cu alte state europene și internaționale. Cu toate acestea, acum a devenit a 15-a țară din Uniunea Europeană și a 35-a din lume care a legalizat căsătoria între persoane de același sex.

Pe de altă parte, opoziția și criticii legii susțin că aceasta ar putea afecta coeziunea socială și valorile tradiționale ale țării. Cu toate acestea, cu adoptarea acestui act legislativ, se preconizează că inclusivitatea și toleranța vor câștiga teren în societatea greacă.

Astfel, Grecia se alătură altor țări din Europa și din lume care au luat măsuri pentru promovarea egalității căsătoriei și a drepturilor persoanelor LGBTQ+. Această schimbare semnificativă va avea un impact puternic asupra societății și va deschide noi oportunități și drepturi pentru comunitatea LGBTQ+ din Grecia.

TAGS: legalizare căsătorie persoane de același sex, drepturile LGBTQ, inclusione în societatea greacă
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments