Sunday, June 23, 2024
HomeSportGăuri financiare în administrația stadioanelor din România: Cifre alarmante dezvăluite

Găuri financiare în administrația stadioanelor din România: Cifre alarmante dezvăluite

Găuri financiare în administrația stadioanelor din România: Cifre alarmante dezvăluite

La începutul acestei luni, un studiu detaliat realizat de instituția FANATIK a prezentat date financiare dezastruoase cu privire la Arena Națională din București. Cifrele au scos la iveală faptul că Primăria București a înregistrat cheltuieli de trei ori mai mari decât încasările generate de cel mai mare stadion al țării.

Stadioanele din România – o poveste dezastruoasă

Dar Arena Națională nu este un caz singular în administrația stadioanelor din România. Potrivit declarațiilor lui Brian Cristian, vicepreședinte al Comisiei pentru Tineret și Sport din Camera Deputaților, niciunul dintre cele aproape 40 de stadioane analizate nu a înregistrat profit.

“Vreau să vă spun despre o cercetare detaliată pe care am făcut-o, privind administrarea și sustenabilitatea stadioanelor din România. Studiul este rezultatul unei analize amănunțite, realizată pe aproximativ 40 de stadioane din țară.”

Analiza conține informații esențiale despre costul de construcție, venituri și cheltuieli, beneficiari, capacitate și alți indicatori relevanți pentru gestionarea infrastructurii sportive. Studiul este în curs de finalizare, iar datele au fost obținute prin intermediul Legii 544, adresate Primăriilor, Consiliilor Județene și Ministerelor care dețin aceste stadioane.”

Prin această cercetare, se dorește contribuția la îmbunătățirea infrastructurii sportive din țară, identificarea zonelor unde ar fi necesară construirea unei noi arene și evaluarea eficienței acestora în scopul asigurării sustenabilității pe termen lung.”

Au fost identificate costuri exorbitante de întreținere și personal pentru diverse stadioane din țară. Practic, costul construcției este plătit de cetățeni prin taxe, după care se plătește din nou costul arenei la fiecare 5 sau 10 ani din cauza proastei administrări”, a declarat politicianul în cadrul unui interviu pentru Sport Total FM.

Stadioanele care înregistrează pierderi uriașe

Brian Cristian a prezentat și situațiile financiare ale principalelor stadioane din România, evidențiind astfel amploarea problemei. Cea mai mare gaură financiară se înregistrează la Arena Națională, care în 2022 a înregistrat o pierdere de 15.159.947 de lei. Pe locul doi se află stadionul “Ion Oblemenco” din Craiova, care a raportat un deficit de 9.366.000 de lei.

În topul stadioanelor care înregistrează pierderi pe anul 2022 se mai regăsesc “Steaua” (-5.593.000 de lei), “Cluj Arena” (-2.550.000 de lei), “Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu (-1.822.232 de lei) și “Arcul de Triumf” (-1.434.000 de lei).

La finalul lunii ianuarie, reprezentanții FANATIK au aflat că societatea care administrează stadionul “Arcul de Triumf”, aflat în subordinea Agenției Naționale pentru Sport, ia în calcul închiderea arenei din cauza lipsei de fonduri pentru gestionarea acestuia.

Tot mai multe voci din cadrul societății civile și ale autorităților pledează pentru o schimbare radicală în administrația stadioanelor din România. Este necesară o abordare mai eficientă și sustenabilă în ceea ce privește finanțarea, gestionarea și utilizarea acestor importante infrastructuri sportive.

Este important să se identifice soluții pentru a transforma stadioanele din România în adevărate motoare economice, astfel încât acestea să genereze venituri și să contribuie în mod semnificativ la dezvoltarea sportului și a comunităților locale.

TAGS:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General