Friday, March 1, 2024
Google search engine
HomeSportGabriel Attal, cel mai tânăr prim-ministru din istoria Franței

Gabriel Attal, cel mai tânăr prim-ministru din istoria Franței

Gabriel Attal, cel mai tânăr prim-ministru din istoria Franței

Gabriel Attal, în vârstă de 34 de ani, a fost numit luni în funcția de prim-ministru al Franței. Acesta devine astfel cel mai tânăr premier din istoria modernă a țării, depășind recordul deținut anterior de socialistul Laurent Fabius, care avea 37 de ani la momentul numirii în funcție.

Un purtător de cuvânt popular ajunge la conducerea guvernului

Gabriel Attal devine popular mai ales datorită activității sale în calitate de purtător de cuvânt al guvernului. El va prelua funcția de la Elisabeth Borne, care a demisionat după o perioadă de 20 de luni. Gabriel Attal a ocupat anterior funcția de ministru al Educației și este cunoscut pentru deschiderea sa față de comunitatea LGBT.

Președintele Emmanuel Macron, care și el a fost cel mai tânăr lider al Franței în momentul în care a preluat funcția în 2017, urmează să colaboreze cu Attal pentru a numi un nou guvern în zilele următoare. În ciuda schimbării de premier, se preconizează că unii miniștri cheie vor continua să ocupe funcțiile lor în cadrul guvernului.

Gabriel Attal, fost membru al Partidului Socialist, s-a alăturat mișcării lui Macron în 2016 și a devenit purtătorul de cuvânt al guvernului în perioada 2020-2022. Acest rol i-a conferit o oarecare notorietate în rândul publicului francez. Ulterior, el a fost numit ministru al bugetului și apoi ministru al educației, una dintre cele mai prestigioase funcții din cadrul guvernului francez.

În calitate de ministru al educației, Gabriel Attal a luat decizia de a interzice hainele lungi în sălile de clasă, argumentând că acestea testează secularismul în școli. De asemenea, el a implementat un plan experimental cu uniforme în unele școli publice, în scopul diminuării hărțuirii școlare și distragerii atenției de la haine.

Deși schimbarea de premier nu se așteaptă să aducă schimbări majore la nivel politic, aceasta este considerată o încercare a lui Emmanuel Macron de a trece peste reformele nepopulare referitoare la pensii și imigrație implementate anul trecut.

Sondajele de opinie sugerează că partidul lui Macron se află în spatele partidului de extremă dreapta condus de Marine Le Pen, cu un decalaj de aproximativ opt până la zece puncte procentuale. Prin numirea popularului Gabriel Attal în funcția de prim-ministru, se estimează că Macron încearcă să reducă această diferență, conform experților politici.

“Știu că pot conta pe energia și angajamentul dumneavoastră de a implementa proiectul de revitalizare și regenerare pe care l-am anunțat”, i-a transmis Macron noului premier într-o postare pe rețeaua socială X.

TAGS: Gabriel Attal

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments