Thursday, February 29, 2024
Google search engine
HomeSportFranz Beckenbauer, legendă a fotbalului mondial, a lăsat amprenta sa în România

Franz Beckenbauer, legendă a fotbalului mondial, a lăsat amprenta sa în România

Franz Beckenbauer, legendă a fotbalului mondial, a lăsat amprenta sa în România

Întristată de veștile triste despre moartea lui Franz Beckenbauer, România își amintește de momentele de neuitat petrecute alături de acest fotbalist legendar. Beckenbauer a pășit pe terenurile românești nu doar ca jucător, ci și ca analist TV, lăsând o amprentă puternică în inimile fanilor români.

O întâlnire istorică între “Kaiserul” și echipa națională a României

Franz Beckenbauer a jucat pentru prima dată în România într-un meci amical disputat pe 2 noiembrie 1967, pe stadionul “23 August”, în prezent Arena Națională. Echipa națională a României, antrenată de Angelo Niculescu, a reușit să învingă Germania cu scorul de 1-0, prin golul lui Laszlo Gergely. Meciul a adunat în tribune 35.000 de spectatori entuziaști.

Dar concursul dintre Beckenbauer și fotbalul românesc nu s-a oprit aici. Legendarul fotbalist a mai întâlnit echipa Steaua București în martie 1972, când a jucat pentru Bayern Munchen în sferturile Cupei Cupelor. Meciul s-a încheiat cu un rezultat de egalitate, 1-1, golurile fiind marcate de Gigi Tătaru și Gerd Muller. Fascinat de fotbalul românesc, Beckenbauer a schimbat tricouri cu Lajos Sătmăreanu la finalul partidei.

Explozii de bucurie și momente epice

În calitate de analist TV, Franz Beckenbauer a adus entuziasmul și expertiza sa în comentariile jocurilor România – Germania. Într-un meci amical disputat pe 28 aprilie 2004, România a învins Germania cu un scor incredibil de 5-1. Naționala României, care ratase calificarea la EURO 2004, a oferit o primă repriză fantastică, conducând cu 4-0. Golurile marcate de Pleșan, Raț și Dănciulescu au învins apărarea lui Oliver Kahn și au adus bucurie în inimile suporterilor.

Mai târziu, în 2019, fostul selecționer Anghel Iordănescu a dezvăluit un episod antologic petrecut în pauza partidei. Beckenbauer s-a apropiat de bancă și i-a spus lui Iordănescu să lase jocul mai ușor. Momentul a rămas întipărit în memoria tuturor celor prezenți și demonstrează respectul pe care Beckenbauer l-a arătat pentru fotbalul românesc.

Recunoașterea și admirația pentru “Kaiserul”

Franz Beckenbauer, considerat cel mai mare fotbalist german al tuturor timpurilor, nu a ezitat să-și exprime părerea înfrângerii suferite de echipa germană împotriva României în acel meci de la Giulești. El a subliniat faptul că Germania nu fusese învinsă atât de categoric înainte și că România merita toată admirația pentru performanța sa.

Cariera fotbalistică impresionantă a lui Beckenbauer, cu două titluri mondiale câștigate, ca jucător în 1974 și ca antrenor în 1990, l-a transformat într-o legendă a acestui sport.

În august 2009, Beckenbauer a revenit în România în calitate de expert și comentator pentru postul TV Sat 1. Acesta a oferit analize și comentarii în timpul meciului Poli Timișoara – VfB Stuttgart, din manșa tur a play-off-ului Ligii Campionilor.

  • Cu o carieră impresionantă pe teren,
  • Franz Beckenbauer a trăit atât pe teren, cât și în afara lui, momente memorabile în România,
  • Doi titluri mondiale câștigate și respectul necondiționat al fanilor,
  • Beckenbauer a fost și va rămâne o legendă a fotbalului mondial.
TAGS: Franz Beckenbauer, Kaiserul, legenda fotbalului, trupe germane, naționala Germaniei, România, naționala României, Steaua București, Bayern Munchen, partide amicale, Cupa Cupelor, expert TV, Poli Timișoara, VfB Stuttgart, Liga Campionilor, tricolorii
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments