Friday, May 24, 2024
HomeActualitateFostul Căpitan al Armatei Germane, Spion pentru Rusia: Proces Început la Düsseldorf

Fostul Căpitan al Armatei Germane, Spion pentru Rusia: Proces Început la Düsseldorf

Fostul Căpitan al Armatei Germane, Spion pentru Rusia: Proces Început la Düsseldorf

Un fost căpitan al armatei germane a recunoscut luni, în prima zi a procesului său la tribunalul din Düsseldorf, că a spionat pentru Rusia, justificându-şi acţiunile prin dorinţa de a evita o escaladare a războiului din Ucraina, relatează AFP, preluată de News.ro.

Thomas H, în vârstă de 54 de ani, a fost arestat în august 2023 în oraşul Koblenz, din vestul ţării. Acuzat de transmiterea de informaţii către serviciile de informaţii ruseşti şi încălcarea secretului apărării, fostul căpitan se află acum în faţa instanţei pentru a-şi răspunde faptelor sale.

Fostul căpitan Thomas H., responsabil cu gestionarea echipamentelor militare în principalul departament IT şi logistic al armatei germane, a recunoscut că a transmis consulatului rus din Bonn informaţiile pe care le-a obţinut ca angajat în acest departament. “Recunosc că a fost o greşeală”, a declarat el în faţa judecătorilor de la Düsseldorf.

Departamentul în care lucra, cu aproximativ 12.000 de angajaţi, a fost puternic solicitat odată cu implicarea Germaniei în sprijinirea Ucrainei în timpul războiului de agresiune al Rusiei din 2022. Această implicare a făcut din Germania al doilea cel mai mare contribuitor în materie de ajutor militar pentru Kiev, după Statele Unite.

Pe lângă fişierele de calculator salvate, Thomas H. ar fi fotografiat documente vechi de instruire referitoare la sisteme de muniţii şi tehnologie aeronautică, potrivit acuzărilor. Ulterior, acesta a depus documentele într-o cutie poştală la consulatul rus din Bonn, oferindu-şi datele de contact și propunându-se să obțină și altele. Neprimind un răspuns, el ar fi încercat să facă alte contacte pentru a-și duce planul la îndeplinire.

Conform procurorilor, Thomas H. a considerat că informațiile transmise sunt “valoroase” deoarece ar fi putut oferi Rusiei un avantaj militar. Infrațiunea este gravă și necesită un răspuns corespunzător din partea unui stat de drept, a subliniat unul dintre procurori.

Fostul Ofiţer Risca Până la 10 Ani de Închisoare

Thomas H. riscă o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare. Grupat în cadrul departamentului armatei responsabil cu achiziționarea echipamentelor de război electronic, fostul căpitan a fost remarcat și pentru simpatiile sale față de AfD, partid de extremă dreapta considerat apropiat de Rusia, potrivit unor surse citate în presă.

Anul trecut, serviciile de informații interne germane au emis avertismente referitoare la creșterea spionajului în favoarea Rusiei după invadarea Ucrainei. Un incident recent, din 18 aprilie, implicând persoane de naționalitate rusă și germană acuzate de acte de sabotaj în beneficiul Rusiei, confirmă această tendință.

În contextul acestei evoluții, un fost agent secret german este judecat în prezent la Berlin pentru transmiterea informațiilor clasificate serviciilor de securitate ruse în toamna anului 2022, pe când alt german a fost condamnat anterior pentru acțiuni similare.

Autoritățile germane, confruntate cu o creștere a activităților de spionaj în favoarea Rusiei, au subliniat necesitatea unei poziții ferme împotriva acestui fenomen. “Nu putem accepta niciodată ca în Germania să aibă loc astfel de acțiuni de spionaj,” a declarat recent cancelarul german Olaf Scholz, subliniind hotărârea guvernului de a proteja interesele și securitatea țării.

După începutul războiului din Ucraina, Germania a luat măsuri dure împotriva Rusiei, expulzând diplomați ruși considerați o amenințare la adresa securității naționale. În același context, Berlinul a închis patru consulate rusești din cele cinci existente pe teritoriul său ca răspuns la acțiunile Moscovei împotriva reprezentanței diplomatice germane din Rusia.

TAGS:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments