Sunday, April 21, 2024
HomeActualitateFMI propune noi măsuri pentru recalcularea pensiilor în România

FMI propune noi măsuri pentru recalcularea pensiilor în România

FMI propune noi măsuri pentru recalcularea pensiilor în România

Experții Fondului Monetar Internațional (FMI) continuă vizita în țara noastră pentru discuții cruciale la Ministerul Muncii. Întâlnirea, la care participă ministrul Simona Bucura Oprescu și echipele tehnice, are loc în contextul recomandărilor FMI privind recalcularea pensiilor.

FMI a sugerat că recalcularea pensiilor ar trebui realizată în etape, având ca scop reducerea presiunii asupra bugetului național. Experții financiari consideră că această măsură este necesară pentru a asigura o abordare echitabilă și sustenabilă a sistemului de pensii în România.

În cadrul întâlnirii, ministrul Simona Bucura Oprescu a subliniat importanța recalculării pensiilor și efortul depus de către guvernul român pentru a finaliza acest proces până la finalul lunii august. Cu toate dificultățile și complexitatea procesului, autoritățile române și-au asumat angajamentul de a implementa recomandările FMI în timp util.

FMI propune, în vizita sa în România, introducerea unei singure cote de TVA, eșalonarea recalculării pensiilor și impozitul progresiv pe salariu, care ar putea ajunge până la 25% în funcție de nivelul veniturilor obținute. Aceste măsuri au ca scop creșterea veniturilor la buget și reducerea deficitului fiscal.

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului – Ștefan-Radu Oprea, a afirmat că vizita delegației Fondului Monetar Internațional la București este o întâlnire de rutină anuală, iar recomandările FMI reprezintă oportunități importante pentru consolidarea sistemului economic al țării.

Recalcularea pensiilor propusă de FMI va fi efectuată în mai multe tranșe, pentru a asigura o tranzitie lină și fără impact negativ asupra beneficiarilor. De asemenea, Fondul propune introducerea unui impozit progresiv de până la 25% pe salariile care depășesc 8.000 de lei lunar.

O altă măsură importantă sugerată de FMI este introducerea unei singure cote de TVA în România. Această modificare ar simplifica sistemul fiscal și ar aduce o mai mare claritate și predictibilitate pentru contribuabili.

Ministrul Economiei a subliniat că măsurile propuse de FMI sunt în concordanță cu obiectivele guvernului român de a reduce deficitul comercial și de a îmbunătăți ratingul de țară. Implementarea acestora ar contribui la creșterea competitivității economiei românești și ar atrage investiții străine directe în țară.

În concluzie, recomandările FMI pentru recalcularea pensiilor în România aduc cu sine o serie de măsuri menite să asigure echitatea și sustenabilitatea sistemului de pensii. Eșalonarea recalculării în tranșe, impozitul progresiv pe salariu și introducerea unei singure cote de TVA reflectă preocuparea pentru creșterea veniturilor la buget și reducerea deficitului fiscal. Implementarea acestor măsuri va fi o provocare, dar autoritățile române sunt hotărâte să ducă la bun sfârșit recomandările FMI pentru a asigura un sistem de pensii eficient și sustenabil.

Articol publicat pe EZS

TAGS: FMI, recalculare pensii, guvern, TVA, impozit progresiv

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments