Sunday, June 23, 2024
HomeSportFinanțarea sportului în România: Cât de mult ar trebui să sprijine statul?

Finanțarea sportului în România: Cât de mult ar trebui să sprijine statul?

Finanțarea sportului în România: Cât de mult ar trebui să sprijine statul?

Sportul din România este în mare parte dependent de finanțarea din banii publici, în timp ce fotbalul atrage venituri masive din surse private. Însă, sumele alocate celorlalte sporturi sunt considerabile, iar acest lucru a dus la apariția unor salarii imense în sporturi precum handbalul și baschetul.

În acest context, se pune întrebarea dacă statul român ar trebui să sprijine mai mult sportul și cum ar trebui distribuiți banii. Este evident că fotbalul beneficiază de resurse financiare semnificative din partea sectorului privat, în timp ce celelalte sporturi contează pe finanțarea publică pentru a supraviețui.

Handbalul românesc, o forță financiară

Fondurile publice au adus o bogăție considerabilă sporturilor din România. Dintre toate sporturile, handbalul feminin se bucură de cel mai mare buget, depășind chiar campionatele din alte țări europene. Cluburile românești au reușit să atragă sume impresionante, iar competiția națională de handbal se poate mândri cu o finanțare comparabilă cu cea a cluburilor din Arabia Saudită în fotbal.

Chiar dacă nivelul economic nu se compară cu cel al Arabiei Saudite, liga românească de handbal este cea mai bogată din Europa. Doar cluburile mari din străinătate, precum Gyor și Brest, își permit să plătească jucătoarele la fel de bine ca în România. Această bogăție financiară a fost alimentată în mare parte de resursele publice, întrucât finanțarea privată din handbal este relativ redusă în comparație cu cheltuielile generale din sportul acesta.

Anunțul oficialităților locale privind finanțarea din fonduri publice a clubului HC Dunărea Brăila demonstrează implicarea statului în sprijinirea sportului. Consiliul Județean Brăila a alocat 14 milioane de lei pentru finanțarea activității sportive a clubului. Bugetul total al HC Dunărea Brăila în anul 2024 se ridică la 20.284.800 de lei, iar suma alocată de Consiliul Județean se adaugă contribuției Primăriei Brăila în valoare de 4,5 milioane de lei, restul bugetului fiind format din venituri proprii și din contribuția membrilor fondatori.

Astfel, clubul HC Dunărea Brăila are un buget de patru milioane de euro, majoritatea fondurilor provenind din finanțarea publică. Echipa se află în prezent pe locul patru în clasamentul competiției, fiind depășită doar de CSM București, Rapid și Gloria Bistrița. De menționat că în sezonul 2023, CSM București a avut un buget mai mic decât HC Dunărea Brăila pentru acest an, cu o finanțare de 3,8 milioane de euro.

Salarii impresionante și investiții semnificative

HC Dunărea Brăila a atras atenția prin strategia sa de investiții pentru îmbunătățirea performanței sportive. Echipa dispune de un antrenor străin foarte bine cotat și de jucătoare importante la nivel european. Antrenorul danez Jan Leslie, fost la Rostov și ŢSKA Moscova, este unul dintre cei mai bine plătiți antrenori din România.

În lotul echipei se regăsesc jucătoare precum Kristina Liscevic, Mariza Kanaval, Mireya Gonzalez Alvarez și Larissa Araujo. Toate aceste jucătoare sunt considerate foarte valoroase și beneficiază de salarii semnificative. Totuși, cel mai mare salariu din întreg handbalul feminin este plătit de CSM București.

Clubul finanțat de Primăria Capitalei plătește Cristinei Neagu un salariu net de 21.000 de euro în fiecare lună. În momentul prelungirii contractului, aceasta a fost numită “Messi din handbal” și a semnat pentru încă patru ani la CSM București. Astfel, Cristina Neagu va încasa 336.000 de euro până la expirarea noului contract în vara lui 2025.

Reglementări și controverse privind finanțarea din bani publici

Reglementările guvernamentale încearcă să limiteze costurile salariale exorbitante din sportul finanțat din bani publici. Reforma fiscală adoptată de Guvern prevede că cel mai mare salariu pe care îl poate primi un sportiv din fonduri publice nu poate depăși 6.000 de euro lunar. Totuși, această limită se poate depăși în cazul în care cluburile atrag resurse financiare private pentru a acoperi diferența dintre plafonul impus de Guvern și salariul real al sportivelor. De exemplu, unele jucătoare de handbal pot câștiga chiar și 21.000 de euro lunar.

Chiar și cu aceste reglementări, cluburile de handbal, precum HC Dunărea Brăila, se bucură în continuare de sprijinul financiar din bani publici. Reforma fiscală nu se aplică retroactiv, permițând astfel cluburilor să plătească jucătoarele cu salarii semnificative potrivit contractelor deja semnate.

Există însă critici legate de cheltuirea bugetului generos în sport, cum este cazul HC Dunărea Brăila. Chiar și în urmă cu doi ani, când bugetul formației era mult mai mic, au avut loc scandaluri politice privind sumele investite în sport. Președintele PNL Brăila, Alexandru Popa, acuza atunci conduita instituțiilor locale în utilizarea surplusului bugetar în handbalul feminin.

În concluzie, finanțarea sportului din bani publici în România este un subiect de discuție aprins, iar opiniiile sunt împărțite. Există argumente atât pro, cât și contra în privința a

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General