Thursday, February 29, 2024
Google search engine
HomeActualitateFermierii vs. Costurile și Taxele: O luptă continuă pentru supraviețuire

Fermierii vs. Costurile și Taxele: O luptă continuă pentru supraviețuire

Fermierii vs. Costurile și Taxele: O luptă continuă pentru supraviețuire

Fermierii din România se confruntă cu o serie de provocări majore care le pun în pericol viabilitatea afacerilor. Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă aceștia este reprezentată de costuri și taxe ridicate. Ei consideră că nivelul de îndatorare al sectorului agricol este foarte ridicat și că subvențiile și sprijinul promis la aderarea la Uniunea Europeană în 2007 nu au fost respectate în totalitate. În plus, aceștia se plâng de faptul că ratele de dobândă sunt mult mai mari decât cele practicate în alte state membre ale UE, ceea ce le afectează semnificativ profitabilitatea și capacitatea de dezvoltare.

Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Nicu Vasile, a atras atenția asupra nivelului inechitabil al subvențiilor europene acordate fermierilor. Comparativ cu ceilalți fermieri europeni, fermierii români primesc o subvenție mult mai mică pe unitatea de suprafață și se confruntă cu costuri mai ridicate la cumpărarea de utilaje agricole. Nicu Vasile a subliniat faptul că este necesară o reevaluare a politicii agricole și o corectare a inechităților existente pentru a asigura un mediu favorabil dezvoltării sectorului.

Mai mult decât atât, fermierii se plâng de birocrație excesivă și de constrângerile impuse de reglementările europene în domeniul agricol. Dificultatea de a accesa fondurile europene destinate investițiilor și dezvoltării agriculturii este una dintre principalele provocări cu care se confruntă fermierii din România. Aceștia afirmă că procesul de solicitare și obținere a finanțărilor este extrem de complicat și îngreunează desfășurarea activităților agricole în mod eficient.

Pentru a atrage atenția asupra acestor probleme, fermierii din România au ales să protesteze și să își exprime nemulțumirile în fața autorităților, în speranța că se vor găsi soluții și măsuri care să asigure echitatea și susținerea lor. Fermierii solicită dialog și colaborare cu partea politică pentru a negocia îmbunătățirea condițiilor de dezvoltare a sectorului agricol, dar au avertizat că, în cazul în care nu se vor găsi soluții concrete, vor apelea și la proteste mai radicale și la demersuri pe plan european, pentru a atrage atenția asupra situației lor.

Fermierii, asfixiați de taxe și birocrație

Una dintre principalele provocări cu care se confruntă fermierii este reprezentată de costurile și taxele ridicate. Aceștia susțin că nivelul de îndatorare al sectorului agricol este alarmant de mare și că taxele și impozitele plătite la nivelul fermelor și al producției agricole reprezintă o povară grea pentru ei. Mulți fermieri se plâng că veniturile obținute din exploatațiile agricole sunt insuficiente pentru a acoperi costurile cu utilajele, îngrășămintele, pesticidele și alte cheltuieli necesare desfășurării activităților agricole.

Pe lângă taxele și impozitele mari, fermierii din România se confruntă și cu o birocrație excesivă la nivelul instituțiilor publice responsabile de gestionarea și acordarea sprijinului financiar pentru agricultură. Procesul de obținere a fondurilor europene destinate investițiilor în sectorul agricol este extrem de complicat și necesită o serie de documente și avize. Fermierii se plâng că aceștea întârzie și blochează accesul la finanțare și dezvoltare, ceea ce afectează negativ performanța și rezultatele lor economice.

În plus, fermierii critică faptul că subvențiile europene acordate agriculturii din România sunt mult mai mici în comparație cu cele acordate în alte state membre ale Uniunii Europene. Aceștia consideră că este necesară o revizuire a politicii agricole și o corectare a inechităților existente pentru a asigura un tratament echitabil și sprijinul adecvat pentru fermieri.

Maria Cristina Manda: Consilierul controversat care își face simțită prezența

Maria Cristina Manda, consilier la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a fost subiectul mai multor controverse și critici din partea fermierilor și a societății civile. Ea este acuzată că ar bloca programele de subvenții și de investiții pentru agricultură, limitând astfel dezvoltarea și creșterea producției agricole din România.

Cunoscută sub numele de “consiliera nemuritoare”, Maria Cristina Manda a ocupat mai multe poziții în instituții publice cheie în ultimii ani. Trecutul său profesional și conexiunile sale politice au fost subiectul unor speculații și critici. Ea a fost parteneră de afaceri cu un fost ofițer de Securitate și și-a schimbat frecvent posturile în mai multe ministere și instituții publice importante.

Unul dintre momentele cheie din cariera sa este legat de perioada în care a ocupat funcția de secretar de stat la Ministerul Justiției în primul guvern Tăriceanu. Aceasta a deținut responsabilitatea pentru afacerile europene și internaționale, dar a fost demisă rapid din funcție din cauza lipsei de încredere a fostei ministrul Monica Macovei. Maria Cristina Manda a fost acuzată că nu beneficiază de certificat de încredere din partea ORNISS și că nu ar fi aptă să lucreze cu documente secrete și confidențiale.

Ulterior, Manda a ocupat mai multe funcții în diverse ministere și a fost implicată în consiliile de administrație ale unor societăți de stat. Aceasta a fost numită în administrația unor companii precum ROMAERO, COMICEX și Electrica Muntenia Sud. Prezența sa în aceste poziții cheie a stârnit îngrijorare și suspiciuni în rândul fermierilor și al publicului larg, care se întreabă cine o susține și care este agenda reală a acesteia.

Trecutul și prezența Mariei Cristina Manda în funcții de conducere ridică numeroase semne de întrebare și atrag atenția asupra posibilelor conflicte de interese și influențe politice. Fermierii și reprezentanții societății civile solicită transparență și responsabilitate din partea acesteia și cer o evaluare atentă a activităților și deciziilor sale în domeniul agricol.

Concluzie

Fermierii români se confruntă cu provocări majore în ceea ce privește costurile și taxele ridicate, birocrația excesivă și inechitățile în acordarea subvențiilor europene. Aceștia solicită sprijin și implicare din partea autorităților pentru a găsi soluții și măsuri care să asigure un mediu favorabil dezvoltării agriculturii în România. Maria Cristina Manda, consilier la Ministerul Agriculturii, este criticată pentru modul în care își desfășoară activitatea și pentru suspectele conexiuni politice pe care le are. Fermierii și societatea civilă solicită transparență și responsabilitate

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments