Thursday, February 29, 2024
Google search engine
HomeSportFermierii din Europa protestează pentru relaxarea reglementărilor de mediu și protejarea costurilor...

Fermierii din Europa protestează pentru relaxarea reglementărilor de mediu și protejarea costurilor de producție

Fermierii din Europa protestează pentru relaxarea reglementărilor de mediu și protejarea costurilor de producție

Fermierii francezi și belgieni au organizat numeroase proteste și blocaje în încercarea de a face presiuni asupra autorităților pentru a le proteja interesele. Aceștia cer relaxarea reglementărilor stricte de mediu și o mai mare protecție împotriva creșterii costurilor și a importurilor ieftine. Protestele s-au extins în întreaga Europă, cu fermieri spanioli care au anunțat că se vor alătura mișcării și cu aproximativ o mie de agricultori italieni care intenționează să participe la un protest la Bruxelles.

Agricultorii se plâng că nu primesc suficientă plată pentru munca lor și se simt copleșiți de taxe și reglementări de mediu prea restrictive. De asemenea, aceștia se confruntă cu concurență neloială din partea produselor importate. Fermierii germani, care au probleme similare, au ieșit și ei în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea.

Unul dintre fermierii belgieni, Adelin Desmecht, în vârstă de 28 de ani, a declarat că dacă reglementările și birocrația vor continua în aceeași măsură, agricultura va fi în pericol, ceea ce va duce la sfârșitul civilizației.

În Franța, fermierii au organizat coloane de tractoare care s-au apropiat de Paris și de piața angro din Rungis, unde se vând mărfuri autohtone și de import. Această piață asigură aprovizionarea majorității restaurantelor din capitală. Guvernul nu a intervenit încă pentru a ridica blocajele, considerând această zonă o linie roșie. Totuși, protestele continuă, iar fermierii nu vor renunța până când cererile lor nu vor fi luate în considerare.

La rândul lor, autoritățile franceze au trimis vehicule blindate pentru a proteja piața angro de produse alimentare de la Rungis. Cu toate acestea, chiar și cu măsurile de securitate sporite, violențele au izbucnit în câteva situații, iar poliția a arestat 18 persoane care au participat la confruntări. Aceștia conduceau tractoare și încercau să blocheze piața de la Rungis.

În Belgia, protestatarii au blocat căile de acces către portul de containere Zeebrugge și o autostradă importantă. Mai mult de o sută de tractoare au luat parte la aceste blocaje pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă agricultorii.

Fermierii europeni au obținut câteva victorii în urma protestelor. Guvernul francez a renunțat la planurile de reducere treptată a subvențiilor pentru motorina agricolă, iar comisarii europeni au propus o limită a importurilor de produse agricole din Ucraina și o mai mare flexibilitate în cerința privind părțile minime de teren în pârloagă pentru a primi subvenții din partea Uniunii Europene.

Protestele fermierilor sunt motivate și de importurile din Ucraina, ale căror cote și tarife au fost abolite de UE după invazia rusă din 2022. De asemenea, negocierile pentru un acord comercial între UE și Mercosur (Argentina, Brazilia, Paraguay, Uruguay) au stârnit nemulțumiri în rândul fermierilor, întrucât acestea înlesnesc concurența neloială în producția de zahăr, cereale și carne.

În prezent, agricultorii europeni trebuie să respecte anumite condiții, inclusiv să pună deoparte 4% din teren pentru refacerea naturii. Cu toate acestea, există unele excepții temporare din cauza războiului din Ucraina și a securității alimentare.

Protestele agricultorilor au loc în contextul alegerilor pentru Parlamentul European, care vor avea loc în luna iunie. Sprijinul pentru partidele de extremă dreapta este în creștere printre fermierii europeni. În Italia, fermierii au blocat traficul cu sute de tractoare în apropierea orașelor Milano și Toscana. Peste o mie de agricultori vor participa la un protest în fața Parlamentului European de la Bruxelles, în semn de protest față de politica actuală în domeniul agricol.

Sursa: https://ezs.ro/?s=fermieri

TAGS:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments