Tuesday, February 27, 2024
Google search engine
HomeActualitateFermierii afectați de secetă pot suspenda plata ratelor la bănci

Fermierii afectați de secetă pot suspenda plata ratelor la bănci

Fermierii afectați de secetă pot suspenda plata ratelor la bănci

Guvernul României a adoptat o nouă ordonanță de urgență prin care fermierii afectați de secetă pot solicita suspendarea plății ratelor la bănci. Această măsură vine în sprijinul producătorilor agricoli care au suferit efectele grave ale secetei pedologice din anul 2023.

Conform noului act normativ, seceta pedologică este recunoscută ca un fenomen meteorologic nefavorabil asimilat unei calamități naturale în agricultură. Acest lucru permite fermierilor să ceară creditorilor suspendarea obligației de plată a creanțelor restante acumulate, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor. Aceste obligații includ rate de capital, dobânzi și comisioane, care pot fi temporar amânate până la data de 31 decembrie 2024.

Noua ordonanță de urgență a fost publicată în Monitorul Oficial, însă varianta aprobată diferă de proiectul pus anterior în dezbatere publică. Aceasta vine ca răspuns la nevoile fermierilor și are ca scop gestionarea efectelor negative ale secetei pedologice asupra producătorilor agricoli.

Pentru a beneficia de această măsură de sprijin, fermierii trebuie să fi încheiat contracte de credit sau leasing cu instituții de credit sau instituții financiare nebancare și să nu li se fi declarat scadența anticipată înainte de intrarea în vigoare a ordonanței.

Este important de menționat că această ordonanță de urgență vine în contextul eforturilor guvernului de a sprijini sectorul agricol și de a încuraja fermierii să depășească dificultățile cauzate de schimbările climatice și de fenomenele meteo nefavorabile.

În concluzie, măsura adoptată de Guvernul României permite fermierilor afectați de secetă să amâne temporar plata ratelor la bănci, oferindu-le astfel un sprijin esențial pentru a face față dificultăților financiare cauzate de efectele secetei pedologice.

Articole relevante:

TAGS: fermieri, seceta, sprijin agricol

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments