Friday, February 23, 2024
Google search engine
HomeSportFemeie din Alba, înșelată cu o țeapă de 16.000 de lei după...

Femeie din Alba, înșelată cu o țeapă de 16.000 de lei după un mesaj pe telefon

Femeie din Alba, înșelată cu o țeapă de 16.000 de lei după un mesaj pe telefon

O femeie din județul Alba a fost victima unui atac cibernetic de tip phishing, pierzând astfel o sumă considerabilă de bani. Totul s-a întâmplat după ce femeia a primit un mesaj pe telefon prin care era înștiințată că trebuie să-și actualizeze datele bancare pentru a-și debloca contul. Fără să bănuiască ce se află în spatele acestui mesaj, victima a accesat link-ul trimis și a furnizat datele personale și detaliile cardului bancar.

După ce a finalizat „autentificarea” în cadrul aplicației false, femeia și-a dat seama că a fost păcălită de către hackeri. Aceștia au reușit să fure 10.000 de lei de pe contul bancar al victimei și să efectueze tranzacții frauduloase în valoare de 5.964 de lei.

Conștientă că a fost înșelată, femeia a făcut imediat o plângere la poliție. Inspectoratul de Poliție Județean Alba recomandă în acest caz ca utilizatorii să fie foarte atenți și să verifice cu atenție orice solicitare de actualizare a datelor personale sau bancare primită prin mesaje sau e-mail.

Reprezentanții IPJ Alba atrag atenția asupra importanței verificării adresei electronice (URL-ul) și a autenticității mesajelor sau a e-mailurilor primite din partea băncii. De asemenea, ei sfătuiesc clienții să se deplaseze personal la sediul instituției financiare pentru actualizarea datelor și să nu furnizeze datele cardului bancar prin intermediul mesajelor sau e-mailurilor, deoarece băncile nu solicită niciodată aceste informații prin astfel de canale.

Această înșelătorie subliniază importanța unei atitudini vigilente în fața mesajelor suspecte sau a oricăror cereri care vizează datele personale sau bancare. Hackerii devin tot mai inventivi în metodele lor și este esențial ca utilizatorii să fie conștienți de riscurile la care se expun în mediul online.

Evitați tranzacțiile nesigure și protejați-vă datele personale și bancare

  • Nu răspundeți la mesajele care solicită date personale sau bancare și care par a proveni de la bănci sau alte instituții financiare;
  • Verificați întotdeauna adresa de e-mail a expeditorului și asigurați-vă că corespunde cu adresa oficială a băncii;
  • Folosiți metode sigure de comunicare cu băncile, precum aplicațiile oficiale sau site-urile securizate;
  • Nu accesați link-uri suspecte și nu furnizați datele personale în cazul în care aveți suspiciuni cu privire la legitimătatea mesajului;
  • Verificați constant extrasele de cont și notificați imediat banca în cazul în care observați tranzacții suspecte sau neautorizate;
  • Păstrați-vă dispozitivele (telefon, tabletă, computer) actualizate cu cele mai recente versiuni de software și antivirus.

A fi la curent cu metodele folosite de hackeri poate fi decisiv în evitarea situațiilor neplăcute și a pierderilor financiare. Cu un grad mai mare de informare și vigilenta, puteți proteja în mod eficient datele personale și banii de pe conturile bancare.

Pentru mai multe informații despre siguranța tranzacțiilor bancare și prevenirea fraudelor, puteți accesa site-ul EZS.ro și alegeți tag-urile relevante din lista de mai jos:

TAGS: securitate bancară, fraudă bancară, phishing, protejarea datelor bancare, atenție la țepe

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments