Wednesday, April 17, 2024
HomeActualitateFederația Rusă încalcă normele internaționale: Protest din partea Ministerului Afacerilor Externe al...

Federația Rusă încalcă normele internaționale: Protest din partea Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Federația Rusă sfidează normele dreptului internațional: Ministerul Afacerilor Externe din Republica Moldova emite protest

Federația Rusă încalcă normele internaționale: Protest din partea Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a emis un protest ferm împotriva deschiderii de secții de votare în Transnistria pentru alegerile prezidențiale din Rusia. Această acțiune este considerată o încălcare gravă a suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Reprezentanții diplomației moldovene au transmis această notă de protest ambasadorului rus în Republica Moldova, în urma anunțului referitor la deschiderea a 6 secții de votare în regiunea transnistreană.

Autoritățile moldovene au permis deschiderea unei singure secții de votare pentru cetățenii ruși în incinta ambasadei ruse, conform regulilor stabilite de guvernul local.

Moscova argumentează decizia deschiderii a 6 secții de votare în Transnistria

Prezent la sediul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, ambasadorul rus, Oleg Vasnețov, a justificat decizia Moscovei precizând că există aproximativ 250.000 de cetățeni ruși în Republica Moldova care ar dori să-și exercite dreptul de vot.

Într-o declarație dată presei, Oleg Vasnețov a menționat că deschiderea celor 6 secții de votare în Transnistria a fost aprobată de autoritățile centrale ruse și cele din regiune, ca o măsură redusă în comparație cu alegerile anterioare.

Astfel, Transnistria se pregătește să aibă secții de votare la Tighina, Tiraspol, Rîbnița și Grigoriopol pentru alegerile prezidențiale din Rusia.

Pozția premierului moldovean, Dorin Recean

În urma anunțului privind deschiderea celor 6 secții de votare în Transnistria, premierul moldovean, Dorin Recean, a subliniat necesitatea respectului pentru suveranitatea Republicii Moldova.

Recean a declarat că statul acționează în conformitate cu legea și nu va tolera nicio încălcare pe teritoriile controlate de autoritățile legitime. El a afirmat că orice acțiune care contravine statului Republica Moldova va fi contestată în mod ferm.

Reacții din surse oficiale și mediul online

Această decizie a Rusiei de a deschide secții de votare în Transnistria a stârnit reacții puternice în Republica Moldova și în mediul online, unde opinia publică este împărțită cu privire la interferența Rusiei în suveranitatea statului.

Opinii și comentarii diverse au apărut pe rețelele de socializare cu privire la acest subiect delicat care îngrijorează mulți cetățeni din Republica Moldova.

Concluzii și perspective viitoare

Situația din Transnistria ridică provocări semnificative pentru Republica Moldova și Rusia, iar relațiile dintre cele două țări ar putea deveni mai tensionate pe fondul acestor acțiuni.

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a anunțat că va monitoriza îndeaproape evoluția situației și va lua măsurile necesare pentru a proteja suveranitatea și interesele naționale ale țării.

Această dezvoltare recentă subliniază importanța menținerii dialogului diplomatic și respectului reciproc în relațiile internaționale, în conformitate cu dreptul internațional.

Ascultați și urmăriți:

Rusia încalcă legislația internațională prin deschiderea secțiilor de votare în Transnistria pentru alegerile prezidențiale din Rusia.

TAGS: Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments