Sunday, July 14, 2024
HomeActualitateExpoziția de Schițe a Clădirilor de Patrimoniu din Timișoara Uimește Participanții la...

Expoziția de Schițe a Clădirilor de Patrimoniu din Timișoara Uimește Participanții la Evenimentul Anual al Granturilor SEE și Norvegiene

Expoziția de Schițe a Clădirilor de Patrimoniu din Timișoara Uimește Participanții la Evenimentul Anual al Granturilor SEE și Norvegiene

Studenții de la Facultatea de Arhitectură a Universității Politehnica din Timișoara au reușit să aducă o notă aparte la Expoziția „Capitalizing on urban culture by promoting cultural heritage and cultural entrepreneurship”, organizată în cadrul Reuniunii Anuale a Granturilor SEE și Norvegiene pentru anul 2024. Evenimentul a avut loc la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București și a atras reprezentanți ai Statelor Donatoare, oficialități norvegiene și personalități din domeniul cultural.

Schițele detaliate ale unor clădiri de patrimoniu din Timișoara, create de tinerii arhitecți în cadrul proiectului „Capitalizing on urban culture by promoting cultural heritage and cultural entrepreneurship”, au fost expuse cu mândrie în cadrul evenimentului. Aceste lucrări au făcut parte dintr-un proiect colaborativ între Universitatea Politehnica Timișoara, HGUt din Bryne, Norvegia, și au vizat promovarea bogăției culturale și a antreprenoriatului cultural în context urban.

Albumul intitulat “Patrimoniu cultural urban”, în care sunt incluse și schițele realizate, a fost lansat anul trecut în cadrul aceluiași proiect și poate fi considerat o mostră de creativitate și angajament în conservarea și promovarea patrimoniului cultural. Participanții au avut ocazia să descopere detalii inedite ale clădirilor istorice din Timișoara și să înțeleagă eforturile depuse de viitoarea generație de arhitecți în prețuirea memoriei colective.

Proiectul a beneficiat de un grant generos în valoare de 44.000 de euro din partea Islandei, Liechtenstein și Norvegiei, prin intermediul granturilor SEE și norvegiene. Acest sprijin financiar a permis desfășurarea activităților pe tot parcursul anului precedent și a contribuit la consolidarea parteneriatelor internaționale în domeniul culturii și arhitecturii.

De-a lungul apelului pentru Timișoara capitală europeană a culturii 2023, Universitatea Politehnica Timișoara a fost implicată activ, fiind promotor în șapte inițiative și partener în altele. Contribuția instituției în dezvoltarea și promovarea culturii locale și regionale a fost recunoscută și apreciată la nivel internațional, deschizând noi orizonturi pentru colaborări viitoare.

Participanții la eveniment au avut privilegiul de a admira creațiile artistice ale studenților arhitecți din Timișoara, oferindu-le astfel prilejul să exploreze trecutul și prezentul arhitectural al orașului într-un mod inovator și inspirațional. Expoziția a reprezentat, fără îndoială, un moment deosebit în calendarul cultural al anului, reunind pasionați de arhitectură, promotori ai patrimoniului cultural și factori de decizie relevanți în domeniu.

În final, Expoziția de Schițe a Clădirilor de Patrimoniu din Timișoara a fost un succes remarcabil, demonstrând încă o dată potențialul creativ și profesional al tinerilor arhitecți din România, dar și importanța conservării și punerii în valoare a elementelor de patrimoniu arhitectural pentru generațiile viitoare.

TAGS: Timișoara, Expoziție, Patrimoniu cultural, Arhitectură, Cultură, Capitalizare

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General