Monday, June 24, 2024
HomeActualitateExplozii pe conducta de gaze naturale din vestul Iranului - un posibil...

Explozii pe conducta de gaze naturale din vestul Iranului – un posibil act de sabotaj

Explozii pe conducta de gaze naturale din vestul Iranului – un posibil act de sabotaj

  • Explozii puternice au zguduit provincia Chaharmahal și Bakhtiari din vestul Iranului în dimineața zilei de miercuri, 14 februarie. Incidentul a avut loc pe o conductă de gaze naturale care asigură transportul de gaze către orașele din nordul țării, de la Marea Caspică.
  • Autoritățile iraniene consideră aceste explozii drept acte de “sabotaj”, potrivit informațiilor furnizate de Reuters și ABC News.

Conducta de gaze afectată are o lungime de aproximativ 1.270 de kilometri și a fost lovită de două explozii separate, potrivit rapoartelor.

Ministrul iranian al petrolului, Javad Owji, a denunțat actul de sabotaj ca fiind un “act terorist” și a afirmat că acesta s-a produs la ora 1:00 dimineața (23:30 ora României).

Saeed Aghli, managerul centrului de control al rețelei de gaz din Iran, a adăugat că exploziile au fost cauzate de un act de “sabotaj și terorism”, afectând mai multe zone de-a lungul gazoductului.

Au existat speculații conform cărora exploziile ar fi provocat întreruperi de alimentare cu gaze în industrii și birouri din unele provincii iraniene. Cu toate acestea, autoritățile au negat aceste informații și au declarat că doar satele aflate în apropierea zonei afectate au fost afectate temporar.

Ministrul Owji a menționat că situația va fi remediată în cursul zilei de astăzi și a adus aminte de un incident similar din 2011, când un act de sabotaj a dus la întreruperi temporare de gaz în patru regiuni din Iran.

Până în prezent, nu se cunosc grupuri de insurgenți care să activeze în aceste zone și să fie responsabile pentru explozii. Atacurile împotriva conductelor de petrol sau gaze naturale sunt rare în Iran, cu excepția revendicărilor separatiste din sud-vestul țării.

În luna decembrie, Iranul a executat cinci persoane acuzate că sunt sabotori cu legături cu Mossadul, serviciul de informații externe al Israelului, subliniind gravitatea actelor de sabotaj asupra infrastructurii critice din această țară.

Pentru mai multe informații despre exploziile pe conducta de gaze naturale din vestul Iranului, puteți accesa articolul complet pe EZS România: Explozii pe conducta de gaze Iran

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General