Monday, July 22, 2024
HomeActualitateEvenimente Culturale De Talie Mare în Grecia: Interferențe Româno-Grecești în Peloponez

Evenimente Culturale De Talie Mare în Grecia: Interferențe Româno-Grecești în Peloponez

Evenimente Culturale De Talie Mare în Grecia: Interferențe Româno-Grecești în Peloponez

Un eveniment cultural de proporții, dedicat promovării muzicii autentice românești și a tradițiilor populare, a avut loc în Grecia, cucerind inimile peste 500 de spectatori prezenți la două spectacole de excepție care au avut loc în Leonidio și Sparta, din regiunea Peloponez. Sub denumirea de „Interferențe cultural-artistice româno-grecești în Peloponez”, evenimentele au fost organizate în parteneriat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Primăria Polovragi, Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, Asociația Interculturală Româno-Elenă „Dacia” din Atena și de Municipalitatea Kynouria de Sud.

  • Un moment de mare semnificație culturală a fost prezența Laurei Gabriela Borza, consul coordonator al României în Grecia, alături de autoritățile locale, primarul din Leonidio, Emmanuel Dolianitis, și viceprimarul Simona Tucă. Publicul divers, format din români stabiliți în Grecia, localnici și turiști, s-a bucurat de interpretările artistice pline de viață și de expoziția obiectelor tradiționale expuse la evenimentele desfășurate.

Evenimentul cultural denumit „Interferențe cultural-artistice româno-grecesti în Peloponez”, prima ediție, a reușit să creeze punți culturale între cele două țări, evidențiind conexiunile puternice dintre comunitățile din Polovragi și Leonidio. Succesul evenimentului a fost materializat și prin sprijinul financiar de 130.400 lei acordat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, cu contribuții semnificative și din partea Primăriei Polovragi și a Școlii Populare de Arte „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu.

  • Un moment de paradigmă a constituit Festivalul de Cântece și Dansuri Românești, organizat de Asociația Socio-Culturală „Români Uniți” din Peloponezul de Sud la Sparta. Sub îndrumarea lui Gigel Nistor, președintele asociației, evenimentul inaugural, găzduit de Piața Centrală Sparta-Laconia, a reunit oficialități locale, fiind onorat de prezența parlamentarului Neoklis Kritikos și a viceprimarului Panaghoitis Kourtzunis.

Evenimentul din Sparta a consolidat colaborarea între Primăria Polovragi, Municipalitatea Kynouria de Sud, Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu și Asociaţia Interculturală Româno-Elenă „Dacia” din Atena. Ansamblurile folclorice și meșterii populari au oferit momente artistice de excepție, prezentând cântece, dansuri și ateliere de meșteșuguri tradiționale românești, captivând publicul prezent.

  • Artiștii precum Amelia Cîrciu Carcalicea, Cornelia Bodescu, Petronela Butnaru și alții au fascinat audiența cu reprezentările lor, completate de orchestra Ansamblului Folcloric „Maria Lătarețu” și de dansurile susținute de Ansamblul „Cheile Oltețului”. Directorul cultural Sotiris Bolis din cadrul festivalului Melitzazz a aplaudat cu entuziasm prestațiile artistice oferite de reprezentanții români și greci.

Interferențele culturale dintre România și Grecia continuă să creeze conexiuni valoroase, promovând tradițiile autentice și diversitatea culturală a celor două țări, subliniind importanța patrimoniului cultural comun.

TAGS:

Muzica autentică, dansul popular, costumele tradiționale, cultura romaneasca, Evenimente culturale

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General