Monday, June 24, 2024
HomeExterneEscrocheriile sentimentale în creştere în mediul online - Pierderi de 1,3 miliarde...

Escrocheriile sentimentale în creştere în mediul online – Pierderi de 1,3 miliarde de dolari în 2022

Escrocheriile sentimentale în creştere în mediul online – Pierderi de 1,3 miliarde de dolari în 2022

Un raport recent întocmit de Norton dezvăluie un trend alarmant în ceea ce priveşte escrocheriile sentimentale în mediul online. Potrivit datelor, în anul 2022, aproximativ 70.000 de persoane au declarat că au căzut victimă acestor înşelătorii, iar pierderea cumulată s-a ridicat la valoarea impresionantă de 1,3 miliarde de dolari. Escrocheriile, numite şi fraude romantice sau escrocherii romantice, implică infractori care se deghizează abil în potenţiali parteneri romantici și exploatează emoțiile persoanelor vulnerabile.

Aşadar, cine sunt aceşti escroci şi cum acţionează ei? Specialiştii Binance, o platformă de tranzacţionare a criptomonedelor, explică că aceşti infractori se ascund în spatele unor profiluri false şi îşi construiesc treptat încrederea partenerilor virtuali. Ei sunt experţi în manipulare emoţională şi au ca scop final extragerea de bani sau furtul de informaţii personale.

Conform raportului, din totalul escrocheriilor digitale raportate în 2023, 2% au fost reprezentate de fraude bazate pe romantism şi aplicaţii de dating. Acest lucru demonstrează existenţa unei probleme serioase în ceea ce priveşte încrederea şi siguranţa în mediul online, în special în industria dating-ului. Cu toate acestea, este important de menţionat că procentul este în scădere faţă de anul precedent, cu o diminuare de la 0,42% în 2022, la doar 0,34% în 2023, conform raportului privind criminalitatea din domeniul cripto-valutelor realizat de Chainalysis.

Binance este liderul mondial în materie de ecosistem blockchain şi furnizor de infrastructură pentru criptomonede, oferind o suită variată de produse financiare în acest domeniu. Compania se află în topul pieţei, având cea mai mare bursă de active digitale în funcţie de volum. Echipele specializate ale Binance, alcătuite din peste 70 de membri, au procesat eficient peste 58.000 de cereri în cursul anului trecut, demonstrând astfel angajamentul lor pentru siguranţa şi transparenţa tranzacţiilor cu criptomonede.

Pentru a combate acest tip de fraudă şi a asigura protecţia utilizatorilor săi, Binance desfăşoară regulat sesiuni de instruire pentru personalul de aplicare a legii, oferind informaţii relevante despre bazele blockchain-ului şi aspectele juridice ale cripto-valutelor. În anul 2023, echipa Binance de instruire în colaborare cu agențiile de aplicare a legii a organizat 120 de sesiuni de instruire atât online, cât şi offline, pentru a creşte gradul de conştientizare şi expertiza în acest domeniu.

Protejează-te în mediul online

Pentru a evita căderea în capcana escrocilor sentimentali în mediul online, este esenţial să fii conştient de riscuri şi să apelezi la măsuri de precauţie. Iată câteva sfaturi practice pentru a te proteja:

  • Fii atent la semnele de alarmă – Dacă cineva pare prea frumos pentru a fi adevărat sau se grăbeşte să îţi ceară bani sau informaţii personale, este posibil să fie un escroc. Fii vigilent şi atent la orice comportament suspect.
  • Verifică informaţiile – Efectuează o cercetare temeinică înainte de a te implica emoţional sau financiar cu cineva. Verifică profilul său online şi caută eventuale indicii că ar putea fi un escroc. De asemenea, evită să dezvălui informaţii personale prea multe sau sensibile în stadii iniţiale ale relaţiei online.
  • Nu trimite bani cuiva pe care nu l-ai întâlnit personal – Chiar dacă ai o relaţie virtuală foarte apropiată cu acea persoană, evită să trimiţi bani până când nu aveţi o întâlnire în persoană sau nu ai ocazia să te cunoşti mai bine. Escrocii utilizează adesea această tactica pentru a exploata emoţional şi financiar persoanele vulnerabile.
  • Raportează activităţi suspecte – Dacă ai suspiciuni că cineva încearcă să te înşele sau îţi cere bani în mod fraudulos, raportează acest lucru autorităților competente sau platformei de dating pe care o foloseşti. Este important să acţionezi şi să previi astfel de încercări înşelătoare în mediul online.

Păstrează-ţi mereu vigilenţa şi nu te lăsa pradă escrocilor sentimentali online. Siguranţa şi protecţia în mediul virtual sunt responsabilitatea noastră colectivă. Împărtăşeşte aceste sfaturi cu prietenii şi familia pentru a creşte gradul de conştientizare şi a evitar căderea în capcana escrocilor.

TAGS: escrocherii sentimentale

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General