Provocări în Aer: NATO și Aderența Ucrainei – Ce Se Întâmplă de Fapt?
Deci, uite, angajamentul NATO față de Ucraina, deși unele zvonuri sugerează altceva, rămâne ferm, s-a spus ferm, de către secretarul general, Mark Rutte, vorbind la Chatham House, într-un discurs plin de promisiuni și cuvinte mari, dar destul de vagi, cum ar fi „drumul ireversibil” al Ucrainei, care are de-a face cu NATO, adică chiar dacă în comunicatul de la Summit-ul de la Haga din 2025 nu apare nimic oficial, nu îți face griji, că mai sunt și alte forme ale adevărului, nu-i așa?
Rutte mai spune că formulările anterioare contează, dar cine știe lucruri, că s-ar putea, s-ar putea ca la Haga cu toată istoria asta cu Rusia să fie omisă o referire clară, deoarece de obicei, în edițiile anterioare, sprijinul pentru Kiev era pe buzele tuturor, dar acum e așa un pic mai blurry, să zicem, da?
Aici apare și Ucraina, care s-a grăbit să depună cererea de aderare în 2022, și acum Natalia de la vecini a început să se întrebe dacă într-adevăr sprijinul va mai fi la fel ca în trecut, acum când și Donald Trump vine la Summit, știi tu, el cu comentariile sale incendiary despre cum lucrurile sunt aliniate greșit în toată povestea asta.
Trump a lăsat să se înțeleagă, de parcă o mică reducere a prezenței militare în Europa ar putea să nu fie tocmai ok, mai ales să repete că ar trebui să ne gândim la motivele conflictului, adică cine știe ce își propune el acum, mergând pe harta geopolitică fără busolă, huh?
Dar în ciuda lui Trump, Zelenski se ține tare și, ce să vezi, a confirmat că va fi prezent la Haga, așa cum a mai fost și la alte reuniuni, un fel de maraton, virtual, fizic, cum îți vine, dar cu siguranță e pe drumul cel bun, nu-i așa, cu toate întârzierile și nesiguranțele?
Până la urmă, Summitul de la Haga se va focusa pe hoțomonia de apărare, dar, așteaptă-te să apară și niște viziuni diferite și tensiuni privind suportul vrut de NATO pentru Ucraina și angajamentele internaționale, deci să nu ne așteptăm la prea multă liniște, cine știe?
Articolul acest în contextul mai larg al evenimentelor, poate fi găsit la Mediafax, dar întrebarea rămâne, oare chiar avem o direcție clară sau ne aflăm într-o nebuloasă diplomatică fără sfârșit?