“`html
În România, Soarele Strălucește, Dar Prețurile Negre Înghețeză Totul!
Puterea instalată a parcurilor fotovoltaice a ajuns la o cifră impresionantă, adică peste 2.400 MW, dar, parca, povestea asta nu se potrivește cu ceea ce se întâmplă pe teren, știi? Oamenii se așteaptă ca, dată fiind creșterea asta, producția de energie solară să fie la cote oho-ho în zilele însorite, dar, hmm, realitatea ne trădează, da, și lucrurile nu chiar merg aşa cum ne imaginăm.
Dacă ne uităm la producția din luna iunie, totul părea să fie perfect – în special pe 5 iunie, când unele fotovoltaice livrau energie mai mult decât centrala nucleară de la Cernavodă – WOW, dar în weekend, pe 8 iunie, este o altă poveste, stai să vezi, da? În ciuda razelor solare, producția s-a oprit brusc. De ce? Aaaaa, răspunsul e mai complicat decât pare.
Și în perioada 10-16, prețurile au fost negative, adică da, au ajuns la minus 163 lei pe MWh – adică, în loc să câștige, oamenii sunt nevoiți să plătească ca să-și vândă energia. Asta face ca mulți producători să oprească pur și simplu parcurile că nu vor să ajungă în acea situație penalizantă, ciudat, nu?
Și să nu crezi că e vorba doar de o singură duminică, nu, nu! Această tendință pare să se repete, și oamenii nu știu exact câte GWh se pierd an după an din cauza prețurilor negative, dar e clar că buba-i mare, zeci de GWh se pot aduna acolo, și nu exact în favoarea lor.
Iar producția asta, ce mai, ăia care au investit în fotovoltaice se simt poate ca și cum ar fi călcați pe cotoare, pentru că profitabilitatea promitea să fie fantastică, dar după cum vedem, realitatea devine mai greu de dus, și investițiile nu mai strălucesc precum odinioară.
Ce să mai zic, pe 2024 au fost înregistrate peste 4.800 de ore cu prețuri zero sau negative pe piețele europene – dublu față de 2023, de parcă ne-ar învăța cum să ne jucăm cu focul! Fenomenul a apărut și pe piața noastră vara trecută, dar acum se amplifică, cine știe unde ne duce asta?
Și uite cum se pot lăuda cu premiile proaste! Prețuri negative în zile lucrătoare, ca un fel de glumă proastă care continuă să ne surprindă – în aprilie chiar au fost zile consecutive cu prețuri care te fac să zâmbești amar, amestecat cu o perplexitate generală – deci, ce facem, ne adaptăm sau ne culcăm în fața problemelor?
“`