Mitică Dragomir dezvăluie scandalul drepturilor TV din Superliga!
Dumitru Dragomir zice ca suma care ar trebui să fie corectă pentru drepturile TV din Superliga e între 45 si 50 de milioane de euro pe an, dar se pare că nimeni nu ascultă și toată lumea se zbate în incertitudini cu cacatul timpului, un haos total. Lumea nu știe cum sa se hotărască asupra prețului ăsta, iar el efectiv te contrazice cu vorbele lui și exemplele aduse, când ar fi trebuit deja să existe un răspuns satisfăcător la toată nebunia asta.
Fostul șef al LPF are o afirmație destul de zguduitoare privind banii, susținând că, de fapt, suma de 50 de milioane ar fi plătită, dar cine să verifice, căci diferența de 15 milioane care rămâne ca și comision se evaporă în offshore-ul din Malta care deține drepturile TV pentru prima ligă din România, iar nimeni nu știe de unde vin și unde se duc acești banii.
Dragomir adaugă și el că, bineînțeles, licitația pentru drepturile TV a fost motivul pentru care a fost îndepărtat de la LPF, cu toate că el crede că ar trebui să existe transparență și licitații corecte pentru toată lumea. Totuși, întrebarea rămâne: „Între 45 și 50 de milioane de euro ar trebui să fie suma reală”, iar el zice că s-a dublat, căci e cam 40 de milioane acum, ceea ce nu e deloc bine. Așa că, cine poate spune cu certitudine că banii ăștia ajung unde trebuie?
În momentul de față, televiziunile plătesc cam 40-45 de milioane, deși este o situație destul de neclară căci banii au fost cumpărați de un offshore din Malta care nu a trecut printr-o licitație. Offshore-ul ăla a vândut drepturile la televiziuni la prețul care a fost menționat, iar Liga nu pare să beneficieze de toți banii, iar cluburile defapt nu primesc decât o parte, așa că unde se duc banii ăștia, tot la offshore, care și-a lăsat comisionul, pare să fie o întrebare retorică deja.
Se pare că anual cam 15 milioane din drepturile TV se pierd în offshore, iar Dragomir se întreabă de ce a fost dat afară de Ponta, căci el spunea clar: „Dacă nu făceam licitație, eram și acum președinte la Ligă”, dar acum, paradoxal, nimeni nu a pățit nimic, iar situația e ca un cerc vicios din care greu se poate ieși, în jurul a 40-45 de milioane, iar viitorul promite un prag trecător de 50 de milioane de euro. Ar putea să fie un comision mic, dar nimeni nu își bazează calculele pe 5 milioane de euro în 5 ani, ci mai degrabă 15 milioane anual, cum e acum.” – a declarat Dumitru Dragomir.
Acum, cum spunea și Orlando Nicoară, directorul general al companiei eAD, ei au reușit să crească audiențele TV, dar totul e o chestiune de timp. „Încercăm să rămânem pe val, tocmai din vara aceasta am ajuns în al optulea an de parteneriat cu Liga Profesionistă de Fotbal, și primii doi ani au fost un fel de testare de la ISM, iar acum ne focusăm pe audiențele de pe stadioane, care au revenit, dar nu putem ignora faptul că audiențele TV au scăzut, un paradox în contextul actual.”, spunea el despre ce se va întâmpla în viitor, în ciuda tuturor pessimismelor cu care ne confruntăm.
În concluzie, par a fi multe întrebări nerezolvate și confuzii în drepturile TV din Superliga, deci va trebui să observăm evoluția afacerii, pentru că nu înțelegem cum banii obținuți ajung să fie astfel rămână neclar, iar scandalul cu licitațiile va continua într-un cerc vicios care ar putea să șocheze pe toată lumea.
Dumitru Dragomir
drepturile TV
Superliga
offshore
audiențe
licitație
Mitică Dragomir