Monday, February 26, 2024
Google search engine
HomeJustitieDosar de spălare de bani în valoare de un milion de euro....

Dosar de spălare de bani în valoare de un milion de euro. Suspecţii au fost reţinuţi în urma unei ample operaţiuni internaţionale

Dosar de spălare de bani în valoare de un milion de euro. Suspecţii au fost reţinuţi în urma unei ample operaţiuni internaţionale

În urma unei investigaţii complexe derulate de autorităţi din România şi alte ţări europene, doi suspecţi au fost reţinuţi, iar alţi patru au fost plasaţi sub control judiciar. Operaţiunea a vizat activităţile ilegale ale unei companii care a cerut şi obţinut fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană în valoare de până la două milioane de euro pentru un proiect IT inovator.

Casele domeniul Susppectului au fost percheziţionate în multiple locaţii din România, inclusiv în Bucureşti şi judeţele Iaşi, Vaslui şi Ilfov. De asemenea, au fost desfăşurate măsuri de investigaţie şi în străinătate, în Belgia, Bulgaria, Italia, Lituania şi Spania, precum şi în Republica Moldova.

Conform informaţiilor obţinute în urma anchetei, beneficiarul proiectului IT a falsificat documente şi a prezentat informaţii inexacte pentru bunuri şi servicii care nu au fost niciodată livrate sau achiziţionate. De asemenea, au fost semnate contracte de muncă fictive cu persoane care nu au fost, de fapt, angajate. Prin aceste scheme frauduloase, fonduri de aproximativ un milion de euro provenite de la bugetul Uniunii Europene au fost obţinute ilegal. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene din România este autoritatea responsabilă cu acordarea acestor fonduri, care ulterior au fost spălate prin intermediul unor circuite financiare naţionale şi internaţionale.

Acţiunile infracţionale ale companiilor fictive implicate în schemă au fost transferate către cetăţeni moldoveni şi italieni, în încercarea de a evita investigaţiile ulterioare. De asemenea, s-a descoperit implicarea unor companii fantomă din Spania şi Bulgaria şi utilizarea unor conturi bancare în Belgia şi Lituania pentru spălarea banilor obţinuţi ilegal.

În cadrul operaţiunii, biroul European Public Prosecutor’s Office (EPPO) din Iaşi a audiat mai multe persoane suspectate de implicare în aceste activităţi infracţionale. Unii dintre suspecţi au fost deja informaţi cu privire la statutul lor, în timp ce alţii vor fi aduşi în zilele următoare pentru a li se aduce la cunoştinţă acuzaţiile în faţa cărora vor trebui să răspundă.

Pentru recuperarea prejudiciului cauzat bugetului Uniunii Europene, EPPO a confiscat două apartamente, evaluate la aproximativ 250.000 de euro, şi a depus popriri asupra conturilor bancare ale suspecţilor şi ale companiilor implicate în schemă. Aceste măsuri vor permite recuperarea unei părţi importante din suma obţinută ilegal şi vor servi drept avertisment pentru alţi potenţiali infractori.

Tags:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments