Tuesday, April 16, 2024
HomeActualitateDorina Barcari critica modificările propuse în sistemul de pensii

Dorina Barcari critica modificările propuse în sistemul de pensii

Dorina Barcari critica modificările propuse în sistemul de pensii

Dorina Barcari, expert în probleme de pensii, a adus în atenția publicului modul în care dreptul la muncă este restricționat și lipsa clarității în privința momentului pensionării. Aceasta a subliniat că, potrivit unor propuneri, stagiul minim de cotizare și vârsta de pensionare ar putea fi subiecte de modificare în următorii trei ani.

În cadrul unei intervenții publice, Barcari a accentuat paradoxul legii care pare să încurajeze munca prelungită, punând presiune pe persoanele asigurate în sistemul de pensii să continue activitățile profesionale, chiar după îndeplinirea condițiilor legale pentru pensionare. Aceasta a subliniat un articol din lege care conține o prevedere ce dă posibilitatea persoanelor asigurate să opteze între pensie și continuarea muncii, considerând că aceasta constituie o limitare a dreptului la muncă, prevăzut de legislația în vigoare.

Într-o analiză critică, Dorina Barcari a adus în discuție faptul că modificările propuse în sistemul de pensii afectează în mod direct dreptul la muncă al cetățenilor și ridică semne de întrebare cu privire la transparența și corectitudinea acestor schimbări. Expertul a subliniat că entități precum Consiliul Fiscal și Agent Working Group, menite inițial să ofere consultanță în cadrul PNRR, au acum puterea de a decide asupra elementelor definitorii ale dreptului la pensie, precum vârsta de pensionare și stagiul minim de cotizare.

Într-un context în care perspectiva privind momentul pensionării devine din ce în ce mai incertă, cetățenii sunt îndemnați să conștientizeze implicațiile posibile ale acestor modificări asupra vieții lor profesionale și personale. Dorina Barcari a atras atenția asupra necesității de a informa corect populația cu privire la drepturile și obligațiile în ceea ce privește sistemul de pensii, subliniind importanța unei dezbateri publice transparente și deschise cu privire la modificările propuse în legislația actuală.

În lumina criticilor aduse de Dorina Barcari, activarea unei dezbateri publice sincere și fundamentate devine imperativă, iar implicarea și informarea corectă a cetățenilor cu privire la schimbările propuse în sistemul de pensii reprezintă un pas esențial în asigurarea transparenței și echității în domeniul pensionar. Expertul subliniază nevoia de a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor în fața unor modificări care pot afecta în mod direct siguranța financiară și stabilitatea personală a acestora.

Dezbaterile recente privind sistemul de pensii au pus în lumină importanța unei implicări active a societății civile în monitorizarea și evaluarea propunerilor legislative referitoare la drepturile fundamentale ale cetățenilor. Dorina Barcari atrage atenția asupra necesității unei analize aprofundate a implicațiilor posibile ale modificărilor propuse în domeniul pensiilor și subliniază importanța unei abordări responsabile și corecte în ceea ce privește viitorul sistemului de pensii din România.

Sursa

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments