Monday, June 24, 2024
HomeActualitateDonald Trump, critici dure la adresa țărilor NATO

Donald Trump, critici dure la adresa țărilor NATO

Donald Trump, critici dure la adresa țărilor NATO

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peksov, a reacționat la afirmațiile recente ale lui Donald Trump cu privire la apărarea țărilor membre NATO, afirmând că acestea nu reprezintă o noutate. Potrivit lui Peksov, criticarea nivelului de cheltuieli militare ale europenilor din NATO a fost unul dintre principalele mesaje ale lui Trump în timpul mandatului său ca președinte al SUA.

„Atunci când el era președinte al SUA, critica nivelul insuficient al cheltuielilor militare ale europenilor din NATO era unul dintre principalele mesaje ale lui Trump. El a tot adus în discuție ținta de 2% din PIB pentru apărare în diferite ocazii. Prin urmare, nu este nimic nou în modul în care el abordează problema”, a declarat Dmitri Peksov.

Recentele declarații ale lui Donald Trump au provocat indignare în Occident. La sfârșitul săptămânii trecute, Trump a afirmat că va încuraja Rusia să facă „ce vrea naiba” în ceea ce privește țările membre NATO care nu-și îndeplinesc obligațiile financiare în domeniul apărării.

Declarațiile președintelui american au fost catalogate drept „îngrozitoare și dezechilibrate” de Casa Albă. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates, a atras atenția asupra faptului că încurajarea invaziilor aliaților de către regimuri ucigașe pune în pericol securitatea națională americană și stabilitatea globală.

Joe Biden, actualul președinte al SUA, a calificat semnalul dat de Trump drept „periculos și șocant, sincer antiamerican”. Biden a făcut această declarație în contextul în care statele membre NATO deplâng atitudinea fostului președinte și încearcă să repare relațiile deteriorate într-o perioadă în care siguranța și stabilitatea sunt esențiale.

În ciuda opiniei generale, Donald Trump a revenit asupra declarațiilor sale, susținând că NATO a devenit mai „puternică” în timpul mandatului său, datorită presiunii exercitate asupra aliaților pentru a-și respecta obligațiile financiare.

„Am spus clar celor 20 de țări care nu își achitau corect contribuția că trebuie să depună eforturi și că, în caz contrar, nu vor beneficia de protecția oferită de Armata SUA. Rezultatele au fost vizibile, banii au început să vină, iar NATO s-a întărit în timpul mandatului meu”, a declarat Trump.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dat publicității miercuri o declarație în care menționează că, în acest an, 18 state membre NATO vor atinge obiectivul de cheltui 2% din PIB pentru apărare. Acest lucru arată că aliații sunt determinați să își întărească capacitatea de apărare și să îndeplinească obligațiile financiare asumate.

În concluzie, afirmațiile lui Donald Trump cu privire la țările membre NATO și nivelul de cheltuieli pentru apărare nu sunt o noutate. Critica nivelului insuficient al cheltuielilor militare ale europenilor din NATO a fost unul dintre principalele mesaje ale lui Trump în timpul mandatului său ca președinte al SUA. În ciuda reacțiilor negative din partea Casei Albe și a liderilor internaționali, Trump susține că a reușit să întărească NATO prin exercitarea de presiune asupra aliaților pentru a-și achita corect contribuția financiară. Reamintim că promovăm un parteneriat solid între statele membre NATO și respectarea obligațiilor asumate în domeniul apărării.

TAGS: Donald Trump, țări membre NATO, Rusia, cheltuieli militare, Apărare, Casa Albă, Joe Biden, Securitate, Stabilitate, Jens Stoltenberg.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General