Saturday, April 26, 2025

Doi Rezidenti Tineri Din Gastroenterologie Muresc La Spitalul Sfânt Spiridon: Tragedia Intreba Dupa Eforturi Superieure

ActualitateDoi Rezidenti Tineri Din Gastroenterologie Muresc La Spitalul Sfânt Spiridon: Tragedia Intreba Dupa Eforturi Superieure

Doi Tineri Rezidenti De La Spitalul Sfânt Spiridon Dintre Care Unii Au Murit, Cu Ocazia Luptei Contra COVID-19

Sa fim clar: decesele au avut loc într-un moment dificil pentru sistemul medical românesc. Vineri, 28 martie și duminică, 13 aprilie, doi tineri rezidenti au pierdut viața în spital Sfânt Spiridon din Iași. Gheorghe Ştefan Toma, de 31 ani, care se afla în ultimul an de rezidențiat a murit acasă, în timp ce Emanuela Maria Lăpușneanu, cu doar 28 de ani, a murit două săptămâni mai târziu. Acestea sunt tragedii care au început cu ocazia pandemiei și continuă la ritm alacriz.

„Este o situație care ne tulbură pe toți, dar nu putem să ignorăm stresul ca factor important în această problemă. La Gastroenterologie e tot timpul un număr mare de pacienți – încercăm doar să păstrem o liniște absolută în fața situației, dar asta nu înseamnă că ne simțim confortabili”, a declarat dr. Anca Trifan, șefa Institutului de Gastroenterologie pentru ziare.

În ultimele luni, personalul din secțiunea Gastroenterologie a suferit de gripă și COVID-19; au existat cazuri cu teste pozitive, dar niciunul nu s-a dovedit grav. Totuși, leziunile pulmonare descoperite la autopsie sugerează că pot fi legate de urmele luptei corpului împotriva infecțiilor respiratorii grave.

Profesorul Iancu Luminița, prorector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, spune că specializarea în sine este dificilă și că există factori de risc care pot duce la probleme de sănătate chiar și pentru persoanele tinere. “În unele clinici cu rezidenți puțini au 4-5 gărzi pe lună, iar ai putea spune că nu e ok, dar o discuție mai amplă este necesară”, a afirmat el.

Există și preocupări legate de suprasolicitare, însă prof. dr. Luminița Iancu subliniază că universitatea nu poate interveni în această privință: „Sunt peste 3.000 de rezidenți în Iași, toți au probleme, dar credem că afirmatia că sunt exploatați e o cale foarte lungă”, a spus el.

Deocamdată nu există răspuns satisfactoriu la aceste întrebări și situație este încă neliniștită. Cu toate acestea, medicii continuă să lupte în fața pandemiei, chiar dacă le costă viața.

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles